Občinska politika je ribičem vendarle “dala” pristanišče

Čeprav so stranke GZOP, SDS in Levica zapustile včerajšnjo izredno sejo, namenjeno ponovnemu odločanju o projektu ribiškega pristanišča Seča, je preostalih 13 svetnikov prižgalo zeleno luč 2,5 milijona evrov vrednemu projektu.

Če bo občina pridobila še dovoljenje zavoda za varstvo kulturne 
dediščine in pravočasno zaprosila za gradbeno dovoljenje, se bo 
lahko septembra letos potegovala za 2,1 milijona evrov evropskega denarja. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Če bo občina pridobila še dovoljenje zavoda za varstvo kulturne dediščine in pravočasno zaprosila za gradbeno dovoljenje, se bo lahko septembra letos potegovala za 2,1 milijona evrov evropskega denarja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Če bo občina pridobila še dovoljenje zavoda za varstvo kulturne dediščine in pravočasno zaprosila za gradbeno dovoljenje, se bo lahko septembra letos potegovala za 2,1 milijona evrov evropskega denarja. Po izboru gradbinca bi lahko novembra sledila gradnja ribiškega pristanišča Seča, naložbo pa bi končali pred poletjem 2020. Z ribiškim pristaniščem bi upravljalo Okolje Piran.

Krajani bodo soodločali

Projekt so že prejšnji teden občinski svetniki zavrnili, vendar ga je zaradi pomembnosti župan Đenio Zadković znova prinesel na mizo, kar mu omogoča tudi občinski poslovnik, nakar je pred dnevi za svetnike organiziral še ogled Seče in povabil še krajane. Očitno je pomagalo, saj so v projekt vnesli tudi ureditev ceste in kanalizacije. Projekt so sprejeli predstavniki italijanske manjšine v občinskem svetu ter ga potrdili skupaj z listo Naš Kraj, Socialnimi demokrati, Desusom in SMC, a brez svetniške skupine Gibanje za občino Piran (GZOP) in strank Levica in SDS.

Najprej so v GZOP županu Đeniu Zadkoviću očitali, da izredna seja ni legalna, saj da župan ni imel razlogov, da bi jo sklical. “GZOP bo vložila tožbo na upravno sodišče na nezakonit sklep današnje seje. Ne bomo prisostvovali nezakonito sklicani seji in jo bomo zapustili,” je povedal Davorin Petaros. “Mi smo glas krajanov in krajani na Seči so izrazito proti. Naj se pristanišče uredi v soglasju s krajani,” je dodal Gabrijel Franca.

Ne le župan Zadković, tudi občinska svetnica Meira Hot (SD) je hitela pojasnjevati, da so ji kolegi pravniki povedali, da je izredna seja povsem legalna. Vendar so Petaros, Franca, Dina Kolar, Nevenka Kavčič (vsi GZOP), Barbara Kožar (Levica) in Vojko Jevševar (SDS) zapustili sejno dvorano.

Preslišali so pojasnila Roberta Smrekarja, direktorja Krajinskega parka Sečoveljske soline, da so očitki zoper načrtovano gradnjo ribiškega pristanišča neutemeljeni in spomnil, koliko kritik je šlo na račun načrtov za gradnjo ribiškega pristanišča v Strunjanu, danes pa žanje same pohvale. “Evropski uniji je treba poročati o vsakem porabljenem centu, zato je pogovor o tem, koliko evropskega denarja bo kapnilo v kak žep, navadna gostilniška debata,” je opozoril Robert Smrekar.

Krajanom cesta in kanalizacija

Med gledalci so bili tudi nekateri krajani Seče, med njim Andreja Humar iz Civilne iniciative Seča.

Krajani Seče so namreč začeli zbirati podpise proti projektu Ribiško pristanišče Seča, kakršno je sedaj načrtovano. Andreja Humar meni, da so betonski pomoli neprimerni in da bo območje preobremenjeno. Predlaga rekonstrukcijo starih pomolov, poglabljali pa bi samo plovni dostop do pomolov in okoli njih: “Ribogojci naj najprej očistijo to območje ter odrešijo rt Seče svojega smradu in pospravijo ter polepšajo okolico,” pravi Andreja Humar, ki pa je bila po včerajšnji seji zadovoljna, da so povabljeni k soodločanju.

V piranski občini so skušali zadnje dneve zavrniti govorice. da bodo v poglobljeni Jernejev kanal lahko zaplule tudi potniške barke. “Projekti ribiškega pristanišča, Jernejevega kanala in protipoplavne zaščite sečoveljskih solin so medsebojno povezani in se dopolnjujejo. Ureditev plovne poti pristanišča predstavlja začetek ureditve plovne poti Jernejevega kanala, ” opozarjajo v piranski občini na medsebojno povezanost projektov.

Ribiško pristanišče Seča bi poglobili oziroma očistili mulja do globine 2,5 metra. Vanj bi lahko vplula samo plovila do največ 1,5 metra ugreza. Pristanišče bi bilo namenjeno le ribičem, ribogojcem in školjkarjem, kar je tudi pogoj, če hočejo dobiti in ohraniti evropski denar.

V projektu so načrtovane tudi ekološke izboljšave, saj ne bi bilo več nevarnosti iztekanja tekočin iz plovil, ki nasedejo ob oseki, meteorne vode bi se odvajale prek lovilcev olj, tam bi bila mala komunalna čistilna naprava za fekalije, za sanitarije pa bi uporabili prečiščeno odpadno vodo.


Komentar novinarja

Alenka Penjak

Župan je imel tokrat srečo

Potrpežljivost se je piranskemu županu Đeniu Zadkoviću tokrat obrestovala. Čeprav je še prejšnji teden projekt ribiškega pristanišča na Seči padel v vodo in z njim tudi 2,1 milijona evrov, kolikor bi lahko naložbi namenila EU, je včeraj dobil podporo večine svetnikov. Tudi zato, ker je uspel v tednu dni pripraviti predstavitev projekta, s katero je prepričal pomembno večino lokalne politike. Resnici na ljubo bi lahko projekt izglasovali že prejšnji teden, ko je bil izid tesnih osem glasov za ...

Preberi več

Najbolj brano