Iskali kerozin, našli drugega onesnaževalca

Čeprav so bili v agenciji za okolje (Arso) v torek prepričani, da so mineralna olja, torej kerozin, zaznali v dveh od šestih vrtin za vzorčenje podtalnice v hrastoveljski dolini, so v sredo potrdili, da so mineralna olja prisotna le v eni vrtini, včeraj pa so ugotovili, da v njej ni kerozina. Za katerega onesnaževalca gre, še niso vedeli.

25. junija je v predoru v Dolu pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov vlaka, ki je prevažal letalsko gorivo, v   okolje ga je steklo 10.700 litrov,  
1000 litrov so ga izčrpali iz  zgornjih  plasti zemlje v neposredni bližini. Kje so  ostale količine?  Foto: Zdravko Primožič/FPA
25. junija je v predoru v Dolu pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov vlaka, ki je prevažal letalsko gorivo, v okolje ga je steklo 10.700 litrov, 1000 litrov so ga izčrpali iz zgornjih plasti zemlje v neposredni bližini. Kje so ostale količine?  Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA, LJUBLJANA > Z analizami, ki se jih poslužujejo za vzorčenje podtalnice, da bi zaščitili izvir reke Rižane - naroča jih Arso, izvaja koprski Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano - ugotavljajo vsebnost mineralnih olj, ko jih je v litru tekočine več kot pet mikrogramov.

Kerozin še v Dolu pri Hrastovljah?

V torek naj bi jih bilo v eni vrtini 37 mikrogramov v litru podtalnice in v drugi vrtini 13.000 mikrogramov oziroma 13 miligramov v litru. Takšno koncentracijo so potegnili iz vrtine P-19, ki je, kot je povedala v.d. direktorice Arsa Lilijana Kozlovič, pod železniškim nasipom v strugi potoka Peculič na robu Dola pri Hrastovljah in tri kilometre od izvira Rižane. Ker pa so prisotnost mineralnih olj zatem ugotovili le še v tej vrtini in v precej manjši koncentraciji (3,6 miligrama v litru vode), v kateri pa ni kerozina, so včeraj na agenciji za okolje na vrat na nos sklicali tiskovno konferenco. Pojasnili so, da meritve spremljajo “negotovosti” in da imajo rezultati “tudi človeški faktor”. “Prav zato meritve ponavljamo,” so poudarili v Geološkem zavodu Slovenije. Po napovedih Janje Turšič z Arsa bodo z vzorčenjem podtalnice nadaljevali, “tudi če bomo ugotovili, da se kerozin ne premika”, kajti po navedbah Kozlovičeve zdaj ugotavljajo prav to, da se kerozin še ni premaknil oziroma ni dosegel nižjih območij bliže rižanskemu izviru. Tako sklepajo, ker so vzorci iz preostalih petih vrtin bliže Bobrom, neoporečni.

Župani Istranom priporočajo, naj

• pitno vodo uporabljajo le za najnujnejše potrebe

• omejijo zalivanje vrtov in zelenic ter namakanje kmetijskih površin

• opustijo pranje cest, ulic, dvorišč in avtomobilov

• povečajo nadzor na internem vodovodnem omrežju in pomagajo preprečiti izlive in puščanja ter

• Rižanski vodovod obveščajo o okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu

Najdeno mineralno olje bodo odstranili, saj je zdravju škodljivo in se pomika proti izviru. Vrtino P-19 namreč pregledujejo od začetka julija, vendar prvih 14 dni niso zaznali vonja po mineralnih oljih, ki jih pridobivajo kot stranski proizvod pri destilaciji nafte in jih kot motorna olja uporabljajo za vzdrževanje motornih vozil, pa tudi v industriji in strojništvu. Ali gre za razlito motorno olje, bencin ali kaj tretjega, včeraj še niso vedeli, neznanega storilca, ki je to snov spustil v okolje, pa bodo naznanili pristojnim organom. Povedali so tudi, da onesnaženja na območju vrtine P-19 ne bi zaznali, če ne bi prišlo do razlitja kerozina.

Odslej varčno s pitno vodo!

V štirih istrskih občinah pa bodo danes začeli veljati posebni ukrepi za manjšo porabo pitne vode, ki jih bodo - do preklica - izvajala komunalna podjetja. Takšno odločitev so včeraj soglasno sprejeli štirje župani skupaj z Rižanskim vodovodom, da bi ohranili zmerno porabo. “Tako bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izognili morebitnim redukcijam oziroma občasnim prekinitvam dobave vode,” so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

V Rižanskem vodovodu pravijo, da je zdajšnja poraba vode zmerna in obvladljiva. “Se pa moramo zavedati, da smo tik pred vrhuncem turistične sezone, ko se poraba poveča. Za prihodnje dni vremenoslovci napovedujejo povišane temperature in suho vreme, kar bo dodatno vplivalo na porabo vode.”

Omejili bodo zalivanje zelenic in drugih površin na največ dvakrat na teden in, kjer bo mogoče, bodo uporabili druge vodne vire. Omejili bodo tudi čiščenje ulic, cest in drugih javnih površin ter za to uporabili izključno alternativne vodne vire.

Na javnih kopališčih, s katerimi upravljajo komunalna podjetja, do nadaljnjega ne bodo omogočali prhanja in k podobnemu ukrepu bodo pozvali tudi upravljalce drugih istrskih kopališč.


Najbolj brano