Dol ni Hrastovlje!

Zaradi poročanja večine medijev o železniški nesreči in njenih posledicah so prebivalci Dola pri Hrastovljah iz tedna v teden bolj slabe volje. Razen redkih izjem namreč vsi ignorirajo njihovo vas in trdijo, da se je nesreča zgodila v sosednji vasi. Še v uradnem sporočilu koprske občine so zapisali, da se je nesreča zgodila v Hrastovljah, kar absolutno ni res.

Zaradi poročanja večine medijev o železniški nesreči in njenih 
posledicah so prebivalci Dola pri Hrastovljah iz tedna v teden bolj 
slabe volje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Zaradi poročanja večine medijev o železniški nesreči in njenih posledicah so prebivalci Dola pri Hrastovljah iz tedna v teden bolj slabe volje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

DOL PRI HRASTOVLJAH > “Nesreča se je zgodila na železniški progi nad Dolom pri Hrastovljah, nad predorom, v katerem so iztirile cisterne s kerozinom, stoji napis Predor Dol 602,5 metra, železniška postaja ima res tablo Hrastovlje, vendar je v Dolu in nosi številko Dol 25,” pripoveduje domačin Oskar Kocjančič, jezen, ker ob poročanju iz Dola večina medijev govori o sosednji vasi. Pa ne samo mediji, tudi sporočila z okoljskega ministrstva in celo sporočilo koprske občine vas Dol preprosto ignorirajo.

“Zaradi tega smo ogorčeni. Zanje očitno obstaja samo sosednja vas. Tu sem doma že 80 let in vem, da obstaja tudi Dol,” pravi Kocjančič. Na vprašanje, zakaj se železniška postaja imenuje Hrastovlje, odgovarja, da je v začetku 60. let takratno podjetje Slovenija ceste tehnika, poznejši SCT, tako poimenovalo svoje gradbišče in potem so preprosto tako poimenovali tudi postajo.

“Za tiste, ki so takrat odločali, smo bili domačini samo raja. In nismo smeli niti blizu gradbišču. Stražili so ga policisti z mitraljezi,” pojasnjuje, zakaj se takrat niso uprli tujemu imenu za postajo v svoji vasi.

Bolj kot domačine, ki redko zaidejo na postajo, pa napaka boli redke turiste, ki se z vlakom odpravijo na ogled znamenitih fresk v hrastoveljski cerkvi. “Vsi veseli, da so že na cilju, poskačejo iz vlaka, potem gledajo in gledajo in ko naposled vprašajo, kje je cerkev, jih napotimo dva kilometra stran v sosednjo vas,” pravi Kocjančič.

V Hrastovljah po zadnjem popisu prebivalstva živi 137, v Dolu pa 99 ljudi. Vas Hrastovlje je v širšem prostoru znana predvsem zaradi Mrtvaškega plesa, znamenitih fresk v cerkvi sv. Trojice iz leta 1490.


Najbolj brano