Morska zvezda za verne in neverne

Koprska škofija je včeraj predstavila Morsko zvezdo, prenovljen pastoralni dom ob strunjanski župnijski cerkvi. Sindikalni počitniški dom za duhovnike in vernike so napovedovali že za veliko noč, a so se dela nekoliko zavlekla in tudi porabili so 250.000 evrov več, kot so načrtovali. Dom bo odprl vrata prihodnjo soboto.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

STRUNJAN > Škof Jurij Bizjak je povedal, da so se z imenom želeli pokloniti bližnjemu Marijinemu svetišču - Marija po aramejsko pomeni “gospodarica morja”, Marija je zavetnica ribičev, gospodarica morja pa je tudi zvezda severnica, ki je usmerjala ribiče. “Dom naj postane duhovno središče, kot ga opisuje papež Frančišek. V teh časih, morda bolj kot kdajkoli, potrebujemo kraje, v katerih lahko poiščemo notranji mir,” je pozval.

V domu so uredili 27 sob s skupaj 54 posteljami in tri sobe prilagodili za invalide. Oddajali jih bodo za 20 do 50 evrov, prednost bodo dali organiziranim skupinam, ki se bodo udeleževale pastoralnih dejavnosti župnije in škofije, sobe bodo tudi oglaševali na najpomembnejšem spletnem portalu za rezervacijo nastanitev. Tam bo poslej stanoval strunjanski župnik Bojan Ravbar.

Gradbeno-obrtniška dela z instalacijami vred so vrednotili na 1,7 milijona evrov, a so jih na koncu stala 1,95 milijona. Zakaj, pojasnjuje škofijski ekonom Tihomir Busija: “Stavbi doma smo morali dlje utrjevati, ker sta bili v slabi kondiciji. Lani poleti nismo mogli delati, ker to v času turistične sezone onemogoča občinski odlok .” Največ težav so imeli s prevozom materiala po ozki, strmi in ob dežju spolzki dostopni cesti, saj so jih morali načrtovati zgolj med 6. in 7. ter 14. in 15. uro.

Za gradnjo je škofija dala pol milijona, ostalo so zbrali s prodajo stavbnih zemljišč na Grinjanu in kmetijskih zemljišč v dolini v Olmu. Za 250.000 evrov, kolikor jih je stala oprema, pa so 100.000 evrov dobili od Ameriške škofovske konference, ostalo od vernikov dobrotnikov.

Po današnji maši ob 10. uri bodo Morsko zvezdo blagoslovili z vodo iz dveh obnovljenih vodnjakov pred domom. Vodnjaka so poimenovali Haran, po tistem v zdajšnji Turčiji, med Evfratom in Tigrisom, ki ga omenja sv. pismo. Našli so še dva vodnjaka, eden je celo v atriju.


Najbolj brano