Formula za uspeh je sprotno učenje

Na novogoriški gimnaziji so se včeraj razveselili osmih zlatih maturantov, med katerimi sta največ točk osvojila Vrtojbenca Jure Kovač in Anja Rupar. Za eno točko jima je ušel naziv diamantnih maturantov, a sta bila kljub temu zelo zadovoljna z rezultatom.

Na novogoriški gimnaziji so se včeraj razveselili osmih zlatih 
maturantov. Foto: LEO CAHARIJA
Na novogoriški gimnaziji so se včeraj razveselili osmih zlatih maturantov. Foto: LEO CAHARIJA

Včeraj sta na novogoriški gimnaziji v torto velikanko zarezala zlata maturanta Anja Rupar in Jure Kovač, ki ju povezuje kar nekaj skupnih točk: oba sta doma iz Vrtojbe in oba sta naravoslovca, na maturi pa sta osvojila 33 točk in za eno točko ostala brez naziva diamantnih maturantov.

Anja Rupar (levo) in Jure Kovač (desno) sta na letošnji maturi osvojila 33 točk, na kar je bil ravnateljica novogoriške gimnazije Jasna Rojc (v sredini) še posebej ponosna.

“Jaz sem tak rezultat pričakoval, ker mi je šla matura dobro od rok. Naloge niso bile težke,” je takoj po prejetem spričevalu za več kot uspešno opravljeno maturo povedal Jure. Oktobra bo začel s študijem kemije. Zanima ga raziskovalno delo, zato bi rad po zaključenem študiju nadaljeval delo kot raziskovalec v kakšnem laboratoriju. Delo profesorja na fakulteti ga ne veseli. “Na gimnaziji sem se naučil sprotnega dela, ker se je bilo treba veliko učiti, da si imel odličen uspeh,” je priznal in dodal, da so mu vrata v prihodnost odprli tudi izbirni predmeti v 2. in 3. letniku, kjer se je navdušil nad raziskovalnim delom v laboratoriju.

Da se sprotno delo obrestuje, je menila tudi Anja, ki bo od oktobra študentka medicine. “Zaenkrat me veseli delo pediatrinje, a se lahko še vse spremeni,” je povedala. Podobno kot Jure se je za zrelostni izpit tudi ona začela intenzivneje učiti mesec pred maturo, več pozornosti pa je posameznim predmetom dala tik pred maturo. “Veliko lahko odneseš že s poslušanjem med poukom. Še posebej pa mi je prav prišlo povezovanje znanja med predmeti,” je dejala. “Matura ni noben 'bavbav', kot bi lahko kdo napačno mislil, je splošen pregled znanja vseh štirih let šolanja. Ni pretirano zapletena,” je še menila. “Trudila sem se predvsem zase, omejitev pri vpisu na fakulteto pa je bil tudi eden od razlogov,” je še sklenila.

Poleg njiju so bili letošnji zlati maturanti novogoriške gimnazije še Jan Rojc, Ela Debeljak, Metka, Kocjančič, Teja Saksida, Luka Vižin in Maja Kofol. AC

Veseli so vseh zlatih

Na Šolskem centru Postojna so se včeraj veselili s svojimi dijaki. Med gimnazijci sta zlata maturanta postala Edita Zabukovec in JureMihelčič Žnidaršič.

Na poklicni maturi je bila še posebej uspešna Eva Pakiž, ki pri maturi ni izgubila niti ene točke, ostala dva zlata maturanta pa sta Nina Oblak in Nejc Tomažič. PEM

Imajo dva!

Tudi v sežanski gimnaziji so zadovoljni z izkupičkom. Nik Nikolič in Matija Kovač sta postala zlata maturanta, vendar pa so bili uspešni tudi drugi sošolci.

Nik Nikolič

Z izjemo dveh dijakov, ki mature nista pisala zaradi popravnih izpitov, so jo vsi uspešno opravili. PEM

Zlata trojica

Na spomladanskem roku splošne mature 2019 so bili dijaki Gimnazije Koper izjemno uspešni. Pohvalijo se lahko tudi s tremi zlatimi maturanti. Ravnatelj Bruno Petrič se je z zlato trojico ponosno postavili pred objektiv. Na fotografiji (z leve)Alja Lia Gržinič, Timotej Stibilj in Ula Valentič.

Nad slovenskim povprečjem

Gimnazijci iz Ilirske Bistrice - gre za dislocirano enoto postojnskega šolskega centra - so bili letos še posebej uspešni. Med 20 sošolci so tri zlate maturantke - (na fotografiji z leve) Anja Tomažič, Laura Fatur in Karmen Frank.

Predstojnik gimnazije Gorazd Brne pa je še posebej ponosen, da so v povprečju dosegli 23,7, s čimer se uvrščajo visoko nad slovensko povprečje. PEM


Najbolj brano