Kako uloviti kerozin na poti do izvira

Na širšem območju nesreče vlaka v predoru pri Hrastovljah je v noči na torek padlo le dva do tri litre dežja na kvadratni meter, tako da niti včeraj niso zaznali onesnaženja s kerozinom - ne v tamkajšnjih starih vodnjakih ne v podtalnici ne v bližnjem izviru reke Rižane.

Predor v Dolu pri Hrastovljah so zaščitili, da padavine ne bi širile 
razlitega kerozina in bi ta prišel do rižanskega  izvira.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Predor v Dolu pri Hrastovljah so zaščitili, da padavine ne bi širile razlitega kerozina in bi ta prišel do rižanskega izvira.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > Tako so zagotovili na agenciji za okolje (Arso), kjer koordinirajo vse ukrepe za zaščito okolja, ki je vodozbirno območje za rižanski vodni vir. Sporočili so še, da je inšpektorat za okolje in prostor ponovno pregledal, kako so zaščitili dno predora, da ne bi prišlo do pronicanja vode v podzemlje, in potrdil, da so zaščito izvedli pravilno.

Geološki zavod Slovenije, Slovenske železnice, Rižanski vodovod in Arso pa so šli včeraj spet na teren, da bi izbrali lokacijo za novo vrtino v kraško podzemlje, in sicer tam, kjer je največja verjetnost, da se zadržuje kerozin. Geološki zavod bo približno 100 metrov globoko vrtino zavrtal že v nekaj dneh, nadejajo se, da bo z njo ne samo zaznal onesnaženje, ampak tudi črpali kerozin.

V Ljubljani o dodatnem vodnem viru

Štirje istrski župani bodo jutri ob 10. uri ponovno obiskali okoljsko ministrstvo. Sestali se bodo z ministrom Simonom Zajcem in direktorjem direkcije za vode Tomažem Prohinarjem. ”Predvidevam, da bomo začeli z aktivnostmi, da bi Istri čim prej zagotovili dodatni vodni vir. Mislim, da bi bilo najprimerneje, da bi se tega lotili z interventnim zakonom, z njim rešili vprašanje financiranja in skrajšali postopke za ureditev služnosti, kjer se rado zaplete, na primer. Potem ne bi potrebovali državnega prostorskega načrta,” pojasnjuje koprski župan Aleš Bržan tudi v imenu preostalih treh kolegov. Je v igri zajezitev Padeža v Brkinih? “Padež se mi zdi najboljša opcija, toda odločitev mora sprejeti država, ki mora zagotoviti vir.”

Rižanski vodovod pa bi ga črpal ob črpališču v hrastoveljski dolini, približno 100 metrov niže od mesta nesreče. Pripravlja se, da bi v mesecu ali dveh zgradil poseben bazen, v njem lovil onesnaženo vodo in jo dodatno prečiščeval.

Ker so vremenoslovci tudi za sinoči napovedali padavine, Rižanski vodovod vodo poslej vzorči štirikrat dnevno, tako tisto iz podtalnice kot iz izvira, čeprav ga od 25. junija ne uporablja več (črpajo le še podtalnico iz največjih globin). Vzorci, ki so jih vzeli včeraj opoldne, so bili po ugotovitvah koprskega Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano neoporečni. Zaposleni v Rižanskem vodovodu vodo ob izviru in črpališču podtalnice tudi vohajo in opazujejo gladino, da se na njej ne bi pojavil oljni madež.


Najbolj brano