Iračan porezal taksista in napadel policista

V nedeljo popoldne je novogoriškega taksista na službeni poti iz Vrtojbe proti Ljubljani na Vogrskem z olfa nožem po desni strani vratu porezal 26-letni migrant iz Iraka. Novogoriški policisti so včeraj razkrili podrobnosti napetega dogajanja, med katerim je policist s strelom v nogo onesposobil migranta, ki je nameraval z olfa nožem napasti še policista.

Zaradi dogajanja  na hitri cesti H4 sta bila v nedeljo popoldne nekaj 
ur zaprta uvoz in izvoz Vogrsko.  Foto: LEO CAHARIJA
Zaradi dogajanja na hitri cesti H4 sta bila v nedeljo popoldne nekaj ur zaprta uvoz in izvoz Vogrsko.  Foto: LEO CAHARIJA

VOGRSKO > Sledi krvi in označbe policistov na izvozu Vogrsko na hitri cesti H4 v smeri Vipave so še včeraj kazale, da se je v nedeljo popoldne tam dogajala prava drama. K sreči sta očividki, ki sta se peljali mimo in videli okrvavljenega moškega, takoj poklicali policijo.

Taksist se je branil z rokami

V nedeljo okoli 17. ure se je 26-letni državljan Iraka zadrževal na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda v Vrtojbi. V tamkajšnji trgovini Kompas je prodajalki naročil, naj mu pokliče taksi. Kmalu za tem ga je 53-letni taksist iz Nove Gorice pobral in pot sta nadaljevala po hitri cesti H4 proti Ljubljani. Kmalu pa je taksist ugotovil, da moški nima denarja za plačilo prevoza, zato je želel z vožnjo čim prej zaključiti.

Evgen Govekar

vodja uniformirane policije na PU Nova Gorica

“Policista sta ocenila, da gre za nevaren postopek, ki ga navadno varujejo s strelnim orožjem.”

Po nekaj kilometrih vožnje je na Vogrskem, na prvem možnem izvozu, zapeljal s hitre ceste. Takrat ga je migrant napadel z olfa nožem, mu grozil in ga poškodoval po desni strani vratu. “Ker se je uspešno branil z rokami, je k sreči utrpel lažje poškodbe, kot bi jih lahko sicer,” je včeraj dejal Evgen Govekar, vodja uniformirane policije na novogoriški policijski upravi.

Taksist je takoj ustavil in stekel iz vozila, da bi se otresel napadalca. Ta je stekel za njim in od njega zahteval avtomobilske ključe. Ker mu jih taksist ni izročil, je migrant stekel do avta in se usedel na voznikov sedež. Po klicu očividk sta medtem na Vogrsko že prihitela policista in preprečila krajo vozila. Migrant je po pripovedovanju policistov namreč pod volanskim obročem že iztaknil žice in skušal avtomobil zagnati. Policista sta ga pozvala, naj izstopi iz vozila in odvrže vse, kar ima pri sebi. “Kljub večkratnim pozivom se ni odzval. Policista sta zato menila, da ju ni razumel. Ponovno sta ga pozvala v angleščini. Tedaj jima je odgovoril v angleščini, izstopil in želel napasti enega od policistov,” je še dejal Govekar.

Med napadom na policista omenjal Alaha

Dodal je, da je napadalec v grožnjah nekajkrat omenil tudi Alaha, poleg tega pa naj bi jima rekel tudi: “Če ne boste ubili vi mene, bom jaz vas.” V tistem je skušal z olfa nožem napasti enega od policistov, drugi policist pa je v zrak izstrelil opozorilni strel. “Policista sta namreč ocenila, da gre za nevaren postopek, ki ga navadno varujejo s strelnim orožjem,” je še dodal Govekar. A ker migrant z napadom ni prenehal, ga je policist ustrelil v spodnji del desne noge. “Zadetek je bil učinkovit, saj je osumljenec obstal, policista pa sta ga lahko obvladala, odstranila nož in ga vklenila,” je še opisal dogajanje na izvozu Vogrsko v nedeljo okoli 17.30.

Pri tem se je lažje poškodoval policist, ki ga je 26-letnik poskušal napasti. Utrpel je zvin gležnja. Zdravstveno osebje ga je oskrbelo za tem, ko so z reševalnim vozilom v šempetrsko bolnišnico na zdravljenje odpeljali taksista in migranta. Novogoriški taksisti so bil včeraj skopi z besedami in niso želeli komentirati dogodka, ki se je pripetil njihovemu kolegu.

Migranata bodo še zaslišali

V nadaljevanju so policisti ugotovili, da 26-letni državljan Iraka pri sebi ni imel nobenega osebnega dokumenta niti mobilnega telefona ali denarja. V torbici, ki jo je nosil okoli pasu, naj bi imel le nekaj sadja. V sodelovanju z evropskimi policijami so ga uspeli identificirati. Iz uradnih podatkov so ugotovili, da do sedaj še ni bil v Sloveniji, so ga pa leta 2017 obravnavali v Franciji, leto kasneje pa v Nemčiji, kjer naj bi neuspešno zaprosil za azil.

Migrant je še vedno na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, kjer so mu z operativnim posegom odstranili naboj iz mišice. Tam ga nadzirajo policisti, saj so zanj odredili policijsko pridržanje. Preiskava dogodka v smeri kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe z nevarnim orodjem, poskusa odvzema motornega vozila in preprečitve uradnega dejanja še poteka, saj bodo policisti migranta zaslišali in ga nato s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča.


Najbolj brano