Melodije od Pirana do Nove Gorice

Med prireditve, nad katere se je konec tedna zgrnilo neusmiljeno nebo, sodi tudi prva revija primorske popularne glasbe, ki se je v nedeljo z vrta piranskega Pastoralno kulturnega centra Georgios zatekla pod streho koprskega gledališča. Tam so ob simfonikih nastopili Anika Horvat, brata Vuksanović iz Avtomobilov, Tinkara Kovač in mladi obetavni gostje.

Ob izteku večera so družno zapeli (z leve) Marko Vuksanović, Anika Horvat, Nina Kosovel in Tinkara Kovač, spremljali so jih simfoniki 
z dirigentom in avtorjem aranžmajev Patrikom Greblom.  Foto: Maja Pertič Gombač
Ob izteku večera so družno zapeli (z leve) Marko Vuksanović, Anika Horvat, Nina Kosovel in Tinkara Kovač, spremljali so jih simfoniki z dirigentom in avtorjem aranžmajev Patrikom Greblom.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Primorski poletni festival je prireditev izpeljal z Radiem Koper ob njegovi 70-letnici. Ob izteku deževnega dne je v dvorani zevalo preveč praznih sedišč, medtem ko je bil oder poln.

Glasba iz roda v rod

Najprej se je oglasil Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Patrikom Greblom, tudi avtorjem aranžmajev.

Anika Horvat je nastop pričela in zaključila s klasikama Melodij morja in sonca: najprej je zazvenela Poj, kitara mojega srca, ki jo je leta 1982 zapela Majda Sepe, pozneje pa še Nasmeh poletnih dni, s katerim je Moni Kovačič zmagala leta 1978. Vmes je Anika Horvat ob zapela Nihče ne ve, ki jo je leta 1963 napisal njen oče Ferry Horvat, zatem pa še Samo ti, ki jo je zanjo napisal Rudi Bučar in s katero je pred desetimi leti zmagala na Slovenski popevki.

Povezovalka prireditve Nataša Benčič je prihajajočo knjigo Piranski bitlesi predstavila z avtorjem: Slobodan Simič - Sime je zbral izjemno bogato zgodovino bendov, ki so leta 1958 začeli vznikati v Piranu.

Na drugem koncu Primorske pa že 37 let uspevajo Avtomobili. Za klaviature je sedel Mirko Vuksanović, za mikrofon je stopil Marko Vuksanović in ob spremljavi simfonikov sta začela z Drugačnim nebom, nadaljevala z Enakonočjem in Stopinjami v snegu, zaključila pa s pesmijo Ljubezen ne stanuje tu, še prej pa na oder povabila prve goste. Brata Vuksanović sta izbrala mlado novogoriško skupino iVar, ki je tokrat nastopila v okrnjeni akustični različici: kitari sta vešče igrala Mirkov sin Aljoša Vuksanović in Aleks Scolaro, v angleščini pa je z močnim rokerskim vokalom zapel Mario Murgič.

Zavel je Veter z juga

Tinkara Kovač je le ob spremljavi Mirka Vuksanovića za klaviaturami zapela Bodi z mano do konca, s katero je večer prej zmagala na Melodijah morja in sonca. Podprta s simfoniki je nadaljevala s priredbo narodne Barčica po morju plava, zbrane pa navdušila z veličastnim Vetrom z juga. Še preden je zapela evrovizijsko Spet, je na oder povabila svojo izbranko: 16-letna Nina Kosovel iz Vipavske doline, ki obiskuje glasbeno šolo Ozlinka in je absolutna zmagovalka letošnjega projekta En Big band išče tvoj talent, se je izkazala z zimzelenimi Lastovkami, ki so sprva poletele z glasom Elde Viler.

Izteklo se je z venčkom znanih: avtomobilsko Zdaj ko si sama je zapela Tinkara Kovač, njen izvirni pevec Marko Vuksanović je nadaljeval z Bazarjevo Zate, pridružila se je še Anika Horvat in pri Lahko noč, Piran je veteranom pomagala Nina Kosovel.

Prva revija primorske popularne glasbe je imela smolo z vremenom, ki pa mu vendarle ni uspelo do kraja skaliti prijateljsko-družinskega vzdušja. A če primorski glasbeni resnično želijo, da revija zaživi, jih bo moralo biti več ne samo na odru, marveč tudi v občinstvu.  


Najbolj brano