Sobotne padavine še niso približale kerozina rižanskemu izviru

Čeprav naj bi v noči na nedeljo na območju Hrastovelj padlo le 20 litrov dežja na kvadratni meter in kerozin ni dosegel podtalnice v bližini rižanskega izvira, si v Rižanskem vodovodu danes še niso oddahnili. Vremenoslovci namreč za to noč napovedujejo izdatnejšo pošiljko dežja.

Medtem ko v Rižanskem vodovodu črpajo podtalnico iz največjih 
globin, pregledujejo   izvir in njegovo vodo tudi  vohajo. Ko bodo v 
vzorcih zaznali kerozin, bodo prenehali tudi s črpanjem podtalnice. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Medtem ko v Rižanskem vodovodu črpajo podtalnico iz največjih globin, pregledujejo izvir in njegovo vodo tudi vohajo. Ko bodo v vzorcih zaznali kerozin, bodo prenehali tudi s črpanjem podtalnice. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > “Prve padavine še niso imele bistvenega vpliva na izvir in rižansko podtalnico, voda mora preteči določeno pot skozi kraško podzemlje, zato se njen vpliv na vodni vir pokaže z zamikom. Za zdaj pa je na izviru Rižane le nekaj centimetrov višji nivo vode. Monitoring vode na podtalnici in izviru ni pokazal nobenih odstopanj in niti senzorično spremljanje vonja in oljnega madeža,” so danes sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Vodo so nazadnje pregledali ob 14. uri, naslednji vzorčenji bosta ob 22. uri in jutri ob 6. uri.

Ker pa se bojijo napovedanih neviht - te bi ponoči utegnile prinesti 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter - so že napovedali, da bodo od jutri vodo pogosteje vzorčili, štirikrat namesto trikrat dnevno, in pogosteje opravljali tudi senzorično zaznavanje vode tako na izviru kot na bližnjem črpališču podtalnice.

Vodooskrba poteka nemoteno. “Voda iz domačih pip je pitna in varna na območju vseh istrskih občin, čeprav se v javnosti širijo neresnice o kerozinu v vodovodnih ceveh, kar povzroča preplah in favorizira uporabo vode iz plastenk. Na vse načine se trudimo, da bomo kerozin prestregli, preden bi vstopil v cevovod, s čimer bomo obvarovali celoten vodovodni sistem,” poudarjajo v Rižanskem vodovodu.

Ker kar dve tretjini potrebnih količin pitne vode kupujejo od hrvaškega Istrskega in Kraškega vodovoda in so jo v soboto v omrežje poslali že 406 litrov na sekundo, porabnike še kar pozivajo k racionalni rabi.


Najbolj brano