Iskali Racmanova sporočila glede Marine

V hišnih preiskavah na sedežih družb poslovneža Sergeja Racmana na Šmartinski cesti v Ljubljani so v sredo popoldne preiskovalci zaradi njegove domnevne vpletenosti v nezakonite posle savna kluba Marina na Ajševici iskali predvsem pisno in elektronsko korespondenco z ostalimi osumljenimi v zadevi Marina.

Sergej Racman naj bi se ujel v prisluhe preiskovalcev, ki so naknadno ugotovili, da so njegova podjetja poslovala z Marino na Ajševici. Foto: Leo Caharija
Sergej Racman naj bi se ujel v prisluhe preiskovalcev, ki so naknadno ugotovili, da so njegova podjetja poslovala z Marino na Ajševici. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Četudi so bili preiskovalci na lokacijah hišnih preiskav zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe prostitucije, ki naj bi ga storil Sergej Racman, že v sredo zjutraj, naj bi s preiskavami začeli šele popoldne. Odredbo o hišnih preiskavah je koprsko okrožno sodišče namreč vročilo tudi ostalim osumljenim. Na hišnih preiskavah je želela biti tudi Vesna Ternovec, direktorica družbe Cratos, ki je upravljala z Marino. Od konca januarja je v priporu v ženskem zaporu na Igu, od koder so jo morali v sredo pripeljati.

Iskali podatke, ki jih tožilstvo že ima?

“Nenavadno je, da so odredbe o hišnih preiskavah zoper mojo stranko vročali tudi drugim osumljencem v tej zadevi, ki se jih te hišne preiskave v Ljubljani sploh ne tičejo, saj ni šlo za preiskavo njihovih prostorov. Še bolj nenavadno pa je, da je preiskovalni sodnik hišno preiskavo odredil po tem, ko je zoper Racmana nekaj dni pred tem že uvedel sodno preiskavo v zvezi z istimi dejanji,” je včeraj ugotavljal odvetnikMitja Jelenič Novak, ki v tej zadevi zagovarja Racmana. Povedal je še, da so z odredbo sodišča iskali podatke, s katerimi tožilstvo že razpolaga, saj se na njih sklicuje v zahtevi za preiskavo.

Franci Matoz

odvetnik

“Sedaj smo predvsem v pričakovanju obtožnice. 23. julija se izteče tudi šestmesečni priporni rok za šesterico domnevnih glavnih akterjev.”

“Kar pomeni, da so z vsemi podatki in dokazi, ki naj bi jih domnevno iskali s hišno preiskavo, razpolagali še pred hišno preiskavo. To izhaja tudi iz utemeljitve tožilske zahteve. Zato je bila hišna preiskava zaradi zbiranja dokazov v zvezi s kaznivim dejanjem, na katero se odredba sodišča nanaša, očitno nepotrebna. Zato tudi ni jasno, s kakšnim namenom je bila odredba pravzaprav izdana in kaj so policisti pri Racmanu med hišno preiskavo v resnici iskali,” je dodal Racmanov odvetnik.

Kakšna je povezava med Racmanom in klubom Marina

Pred dnevi se je Racman z odvetnikom pritožil na sklep o uvedbi preiskave. Med razlogi za pritožbo sta navedla tudi to, da podjetnik sploh še ni bil zaslišan. Racmanu je sodišče poslalo vabilo na zaslišanje sredi junija, a se je opraviči. “Moj klient ni bil zaslišan, da bi lahko podal svoj zagovor, zato ni utemeljenega suma za kazniva dejanja,” je prepričan odvetnik.

Mitja Jelenič Novak

odvetnik

“Zato tudi ni jasno, s kakšnim namenom je bila odredba pravzaprav izdana in kaj so policisti pri Racmanu med hišno preiskavo v resnici iskali.”

Odredbo o hišni preiskavi Racmanovih prostorov na Šmartinski cesti v Ljubljani je koprsko okrožno sodišče izdalo 27. junija na predlog specializiranega tožilstva. Sklep o razširitvi preiskave zoper obtoženega pa še ni pravnomočen, so nam odgovorili s koprskega okrožnega sodišča.

Policisti in kriminalisti ljubljanske policijske uprave so bili v hišni preiskavi pozorni predvsem na Racmanove elektronske naprave, saj so iskali zlasti osebne povezave in komunikacije z vodilnimi v Marini. Podjetnik se je v odmevni zadevi znašel na podlagi prisluhov. Preiskovalci so naknadno ugotovili njegovo vlogo v razvejani dejavnosti več njegovih podjetij, tudi tistih s sedežem na Slovaškem. Ta so bila povezana s podjetji, ki so upravljala z Marino na Ajševici. Glede na to, da je najverjetneje vedel, s kakšno dejavnostjo se ukvarjajo v Marini, naj bi zavestno podpiral nezakonite posle, obenem pa naj bi zagotavljal tudi pravno podlago za denarne prilive iz Marine.

Čakajo obtožnico

Preiskava zoper ostalih 17 fizičnih in eno pravno osebo intenzivno poteka že od marca. V priporu so poleg Mariborčanov Dejana Šurbka in Jožeta Kojca ter domačinke Vesne Ternovec tudi Romuni Marian-Adrian Serban, Aurel Donose in Raj Stoica.

“Sedaj smo predvsem v pričakovanju obtožnice. 23. julija se izteče tudi šestmesečni priporni rok za šesterico domnevnih glavnih akterjev,” je včeraj pojasnil odvetnik Franci Matoz, ki zagovarja Jožeta Kojca.


Najbolj brano