Imamo dobro glasbo - pa jo slišimo?

V nedeljo ob 21.30 se bo v veliki dvorani Gledališča Koper oglasila prva revija primorske popularne glasbe. Ob simfonikih RTV Slovenije z dirigentom Patrikom Greblom bodo nastopili Tinkara Kovač, Anika Horvat, brata Vuksanović iz Avtomobilov in nadarjeni mladi: Nina Kosovel in skupina Ivar.

 Na reviji primorske glasbe bodo ob spremljavi simfonikov prepevali (z leve) Anika Horvat, Marko Vuksanović in Tinkara Kovač. Foto: Andraž Gombač
Na reviji primorske glasbe bodo ob spremljavi simfonikov prepevali (z leve) Anika Horvat, Marko Vuksanović in Tinkara Kovač. Foto: Andraž Gombač

PIRAN > Pod streho Primorskega poletnega festivala bodo slavili primorsko glasbo, Radio Koper pa praznoval svojih 70 let. Naprodaj je še nekaj vstopnic po 18 evrov.

Od avtomobila do Avtomobilov

Če so zraven Avtomobili, je jasno, kje se je porodila zamisel - v avtomobilu! V tistem, s katerim so se režiserka in direktorica koprskega gledališča Katja Pegan ter glasbenika Tinkara Kovač in Mirko Vuksanović peljali na vajo v kranjsko gledališče. “Tinkara in Mirko sta se pogovarjala, da bi bilo treba primorske glasbenike bolj povezati. Odlično, sem rekla, če niste skregani in ste pripravljeni sodelovati, sem za!” se spominja Katja Pegan. “Že moj oče je bil glasbenik, brat je tudi glasbenik, rasla sem z močno obalno glasbeno sceno. Center je na Primorsko postal res pozoren šele z razcvetom popularne glasbe, ki se je napajala pri italijanski, imela močnejši stik z zahodom ... Če se ne motim, prej tukaj razen pristanišča ni bilo ničesar, kar bi bilo Ljubljani zanimivo.”

Glasbeniki se morajo zavedati svojega poslanstva, pravi Tinkara Kovač: “Kot pripadnica najbrž ene zadnjih generacij s 'starimi' vrednotami čutim, da moram poudarjati, kako dragoceno je sodelovanje.” Hvaležna je Radiu Koper, Televiziji Koper in Primorskim novicam kot mostovom med primorskimi glasbeniki in občinstvom.

Naš, slovenski zaklad

Na prvi reviji bo zapela tudi Nina Kosovel, ki obiskuje zasebno glasbeno šolo Ozlinka in je absolutna zmagovalka letošnjega projekta En Big band išče tvoj talent. Prav tako z Goriškega bo prišla skupina Ivar.

“Dobro je, da bomo nastopili glasbeniki z več koncev Primorske,” pravi Marko Vuksanović, pevec Avtomobilov. “Kadar govorimo o primorski glasbi, večina Slovencev pomisli samo na Obalo, ki v popularni kulturi res prednjači. Vendar je Primorska veliko širša, tudi na drugih koncih so ustvarjalci, ki so prav tako pustili pečat v slovenski glasbi.”

Njegova pevska kolegica Anika Horvat je ob vabilu k sodelovanju ugotovila, da se ji uresničuje želja. Žalosti jo, da v Portorožu že več let nastopajo tuji, ne slovenski izvajalci: “Zato sem se že pozimi odločila, da je nekaj treba narediti. Z zamislimi sem pomagala turističnemu društvu in veseli me, da bomo na portoroški plaži, na prvem Festivalu Kanela Bar, kmalu poslušali slovenske izvajalce. In tudi z revijo se mi uresničujejo sanje - ne gre samo zame, ampak za naš, slovenski glasbeni zaklad, ki ga moramo negovati. Zelo pomemben je nacionalni radio, brez njega nas ne bi bilo slišati.”

Odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko poudarja, da bo revija poklon skladbam primorskih glasbenikov, ki naj postane tradicionalni. “V prekrasnem ambientu, pod piranskim zvonikom in zelo blizu morja, bodo pesmi zaživele v novi, poletni preobleki,” napoveduje Šavko.

Organizatorji so sporočili, da so zaradi slabe vremenske napovedi nedeljsko prvo revijo primorske popularne glasbe predstavili v veliko dvorano Gledališča Koper.

Aranžmaji bodo delo Patrika Grebla, ki bo dirigiral Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija.

Rock je “glasba z jajci”

Na reviji se bo povezovalka Nataša Benčič pogovarjala z avtorjem knjige Piranski bitlesi, ki bo izšla prav kmalu. V njej je Slobodan Simič - Sime zbral zgodbe o bendih, ki so v petdesetih letih prejšnjega stoletja začeli vznikati v Piranu. Glavno gojišče je bila Srednja pomorska šola - dijaki so v tretjem letniku morali opraviti prakso na ladji, puli so v ZDA, se tam okužili z rokenrolom in virus prinesli domov. “Tudi mene je presenetilo, da je bilo v Piranu 20 zanimivih rock skupin, na Koprskem pa kakih 50.”

Soglaša, da je rock ključni gradnik primorske identitete: “To je glasba z jajci, glasba, ki hoče nekaj povedati. Rock je nekoč zagovarjal ljubezen in nasprotoval vojnam. To je treba obnoviti, potrebujemo nekaj humanega, kar bo reševalo Afriko, Azijo, begunce ...”  


Najbolj brano