Bo izhlapel tudi ta festival?!

Letošnji festival MareziJazz bo 15. po vrsti. Obletnica ni okrogla, je bolj oglata, organizatorji pa jo praznujejo z nemalo grenkobe, kar je očitno že naslova jubilejnega festivala: Running on Empty, “vožnja na hlape”. Če se razmere ne bodo spremenile, bo to najbrž zadnji MareziJazz.

V petek bo v Marezigah zaigral tudi Big band Stična ...
V petek bo v Marezigah zaigral tudi Big band Stična ...  

MAREZIGE Festival, ki ga prirejajo Marežgansko mladinsko društvo, Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza big bandov Slovenije, je v težavah - iz njih pa mu lahko pomagajo tako tisti, ki delijo denarno podporo, kakor seveda občinstvo.

V rdečih številkah

MareziJazz je znan kot gostitelj kakovostnih domačih in tujih zasedb, kar pa še ne pomeni, da ima na voljo na pretek denarja. “Vsi, ki se ukvarjamo z organizacijo, to delamo prostovoljno, mnoge zasedbe so že v preteklosti nastopale brez plačila ali zgolj za povrnitev potnih stroškov,” je v sporočilu za javnost zapisal Andrej Filipič.

Letošnji program bo okrnjen: namesto predskupine in pet ali celo šest zasedb vsak večer bodo v dveh večerih skupaj gostili samo sedem big bendov. Vračajo se k temeljem: MareziJazz je bil zasnovan kot festival big bandov, poleg njih pa so nastopale še tako po slogu kakor velikosti zelo raznolike zasedbe. Letos bodo na odru le big bandi, povečini stari prijatelji marežganskega festivala, ki se je znašel v rdečih številkah.

“Odvisni smo od obiska in posledično od vremena, ki nam dve leti zapored nikakor ni bilo naklonjeno. In ker ne pobiramo vstopnine, so bila osrednji del našega proračuna sredstva iz razpisov, ki pa se iz leta v leto krčijo, tudi ko na njih uspešno nastopamo. Letos smo bili uspešni na štirih od petih razpisov, a smo skupno dobili manj kot tretjino zaprošenih sredstev,” pojasnjuje Filipič. “V zadnjih treh letih so naši člani iz lastnih žepov vložili skupno skoraj 15.000 evrov, česar pa si ne moremo več privoščiti.”

Tokrat prvič ne bo spletnega prenosa v živo, ki ga je po svetu spremljalo več tisoč gledalcev, sprva je festivalu grozilo celo skrčenje na zgolj en večer, a bo vendarle tudi letos donel dva zapored. In vstop bo tradicionalno prost, tako da bo kakovostna bigbandovska glasba še naprej dosegljiva širšemu občinstvu.

Festival se mora izvleči iz dolga, sicer bo letošnji verjetno zadnji, opozarjajo organizatorji in se nadejajo podpore obiskovalcev.

Tudi elektronika

Tako v petek kakor v soboto se bo program pričel ob 19. uri. V petek bo prvi nastopil Big band Stična, ki pod taktirko znanega saksofonista, tolkalista in vokalista Braca Doblekarja podira mladostne rekorde; najmlajši član ima komaj šest let. Sledila bosta Špičikuc Orchestra, lokalni band, ki se na oder MareziJazza vrača po nekaj letih, in pa energični Big band Radlje, ki bo v Marezigah nastopil drugič zapored. Big Band Cerknica - BBC je nastop odpovedal.

V soboto bodo zaigrali Big Band Šentjur, ki je v Marezigah nazadnje nastopil pred desetimi leti, Big Bang Theory iz Trsta kot edini letošnji tuji gost, domači marežganski Bend-It!, ki je lani nastopil še brez imena, in Jazz Punt Big Band iz Tolmina, ki bo na festivalu nastopil že desetič, pa “kljub temu vsakič prinese nekaj novega - letos se je podal v vode elektronske glasbe”, sporočajo organizatorji. Oba večera bo sklenil jam session MareziJam  


Najbolj brano