Nagradili vztrajnost, skrb za mlade in pogum

Ob divaškem občinskem prazniku so včeraj podelili priznanje Prostovoljnemu gasilskemu društvu Divača, plakete pa cerkveni zborovodkinji Petri Sosič, nekdanjemu predsedniku gasilcev Zdravku Družini ter jamarjem Luki Biščaku, Albertu Ličanu in Jaki Jakofčiču.

Divaška županja je včeraj  v imenu občine podelila občinsko 
priznanje PGD Divača, plakete pa Zdravku Družini, Petri Sosič ter  
jamarjem Albertu Ličanu, Jaki Jakofčiču in Luki  Biščaku. Foto: Marica Uršič Zupan
Divaška županja je včeraj v imenu občine podelila občinsko priznanje PGD Divača, plakete pa Zdravku Družini, Petri Sosič ter jamarjem Albertu Ličanu, Jaki Jakofčiču in Luki Biščaku. Foto: Marica Uršič Zupan

“Današnji dan je prazničen za vse nas, še posebej za dobitnike priznanj. Če poleg dosežkov nagrajencev upoštevamo vse dosežke občine v tem letu, ki jih ni malo, potem ni skrbi za prihodnost naše občine,” je županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan včeraj nagovorila zbrane na slavnostni seji občinskega sveta.

70 let gasilstva

Občinsko priznanje je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Divača “za vse dosežke, trud, skrb, nesebično pomoč in izjemen doprinos celotni skupnosti.” Društvo letos obeležuje 70 let obstoja in delovanja. “V teh letih je prizadevnim divaškim gasilcem uspelo iz skromnih začetkov z omejenimi sredstvi in opremo ustvariti sodobno, dobro opremljeno in usposobljeno društvo z več kot 40 člani. Prostovoljne gasilce odlikujejo hitra odzivnost, plemenitost, sposobnost sodelovanja v skupini in tovarištvo, ki je v današnjem času redka, a zelo iskana in cenjena vrlina,” so opazili na občini, predsednik društva pa je ob prevzemu priznanja izpostavil izjemen podmladek in ga zato pripeljal tudi na oder, zaradi česar se v Divači tudi za prihodnost gasilstva ni bati

Z ljubeznijo do petja

Tudi za prihodnost petja se v Divači ni bati. Tudi po zaslugi prejemnice občinske plakete Petre Sosič, ki vodi župnijski cerkveni pevski zbor. Plaketo je prejela za dolgoletno vztrajno delo z otroki in mladimi ter skrb za ohranjanje tradicije cerkvenega zborovskega petja v domačem kraju. Ob ohranjanju kulturne in verske identitete skupnosti je prispevala k vzgoji pevskega podmladka, leta 1997 je oblikovala pevsko skupino otrok Antončki. “Petra Sosič mladim krepi vrednote, kot so sodelovanje, veselje do življenja, ljubezen do petja in kulturne dediščine. Svoje poslanstvo opravlja prostovoljno,” so povedali včeraj.

Požrtvovalnost in vztrajnost

“Za požrtvovalnost in zagnanost pri uresničevanju gasilskega poslanstva v občini in širši regiji” je občinsko plaketo prejel Zdravko Družina, ki je v delovanju Prostovoljnega gasilskega društva pustil velik pečat. Dolga leta je bil poveljnik in je skrbel za vodenje operativnih nalog in vzdrževanje usposobljenosti operativne enote. Dejavno je deloval za izboljšanje opremljenosti društva, v operativni enoti, z mladino, organiziral gasilska tekmovanja na različnih ravneh, deloval znotraj Kraške gasilske zveze in še marsikaj.

Konec januarja so trije jamarji, Luka Biščak, Albert Ličan in Jaka Jakofčič, člani divaškega Jamarskega društva Gregor Žiberna, po enoletnem kopanju (vsako sredo) odkrili še en vhod v Škocjanske jame. Skozi Fedrigov dihalnik so se prebili do največje dvorane v jamah, Martelove, in odkrili še dva suha rova, preko katerih utegnejo Škocjanske jame povezati s Kačno jamo. Gre za pomembno odkritje, ki bo pripomoglo k nadaljnjemu raziskovanju Škocjanskih jam in kraškega podzemlja. Občina jim je plaketo podelila “za izjemno vztrajnost, pogum in odkritje novega okna v bogat podzemni kraški svet. Hkrati je pomembno, da je skupni dosežek treh jamarjev dokaz odličnega timskega dela in sodelovanja več jamarskih društev pod organizacijo Jamarskega društva Gregor Žiberna,” so sklenili na podelitvi.


Najbolj brano