Zima v gorah še kaže zobe

Poletne počitnice so tik pred vrati, marsikatera domača in tuja družina pa jih bo preživela tudi v naših gorah. Ker so ponekod v visokogorju še zimske razmere, gorski reševalci in poznavalci razmer v gorah opozarjajo, naj se posamezniki in skupine na ture odpravljajo primerno opremljeni ter v dobri psiho-fizični pripravljenosti. Niti cepin in dereze ne bodo odveč.

Na Stolu, ki je z višino 2236 m najvišji vrh Karavank, sta se nedavno 
znašla turista v poletni opravi, kar je lahko zelo nevarno. Foto: PU Kranj
Na Stolu, ki je z višino 2236 m najvišji vrh Karavank, sta se nedavno znašla turista v poletni opravi, kar je lahko zelo nevarno. Foto: PU Kranj

TOLMIN, BOVEC > Gorski reševalci po vsej Sloveniji beležijo letos več nesreč kot v enakem obdobju lani. “Porast nesreč v slovenskih gorah, tudi smrtnih, pripisujemo razmeram v gorah, ki so ponekod še zelo zimske. Kljub temu se je turistična sezona že začela, in kdor je načrtoval, da bo počitnice preživel v gorah, jih ne glede na vse tudi bo,” pravi Marko Matajurc, podpredsednik GRZ Slovenije in bovški gorski reševalec.

V gore to poletje s cepinom

“Letos smo največkrat posredovali zaradi zdrsov v visokogorju, kjer je še veliko snega, zato tam cepin ne bo odveč,” je dodal. Gorski reševali v Tolminu in Bovcu pa so letos v gorah posredovali predvsem zaradi podcenjevanja gora, nepoznavanja terena in razmer, slabše sposobnosti planincev ter slabe oziroma neprimerne opreme.

35

intervencij so letos že zabeležili člani GRS Tolmin

Posledica tega so bili poleg zdrsov tudi padci in strah, zaradi katerega so planinci v več primerih na določeni točki obstali in so jih zato v dolino pospremili gorski reševalci. “Zato bi radi pohodnike ponovno opozorili, naj se za odhod v gore pripravijo tako fizično kot psihično, izbirajo naj sebi, opremi in vremenu primerne ture. Če pa naletijo na nevarnost, naj nikar ne silijo vanjo, ampak naj se ustavijo, premislijo in obrnejo, če niso prepričani vase in v opremo,” svetuje Miljko Lesjak, tajnik GRS Tolmin in tamkajšnji gorski reševalec s 40-letnim stažem. Letos so opravili že 35 intervencij.

“Južna pobočja hribov so že kopna, severne strani pa ne. Tam je še sneg, grape so zaledenele, v njih sta tudi led in trd sneg. Ker planinske poti vodijo tudi preko grap, je treba biti zato primerno opremljen. Za te dele poti priporočamo dereze in cepin,” ilustrira Lesjak. “Snežišča so dolga, končajo pa se s prepadom. Ponoči lahko tudi zamrznejo, zato je ključna ustrezna obutev, da ne pride do zdrsa,” je dodal.

Marko Matajurc

podpredsednik GRZS

“Če psiha odpove, se lahko hitro zgodi nesreča.”

Pozanimajo naj se o vremenu in razmerah

Pohodniki lahko hitro precenijo razmere v visokogorju in se na ture odpravijo v enaki poletni opremi, kot so jo imeli v dolini, kjer so poletne temperature. “Za kopne razmere so pravšnji planinski čevlji, ki segajo nad gležnje in so kompaktni ter ne drsijo na skalah, za severne stene in za vzpon na Triglav po severni strani pa naj bodo dereze in cepin obvezni del opreme,” je dodal Lesjak, ki ugotavlja, da se je letos zima “potegnila” v poletje, česar lani ni bilo. Rokavice, kapa in nepremočljiv anorak ali vetrovka morajo zato obvezno biti v pohodnikovem nahrbtniku. Prav tako ne smejo manjkati dolga oblačila, saj se v oblačnem vremenu lahko ozračje shladi, pohodniki pa se lahko zato prehladijo.

“Turisti naj v tem času predvsem upoštevajo vremenske razmere, saj zaradi vlage popoldne pogosto nastajajo nevihte, strele pa predstavljajo veliko nevarnost za pohodnike v gorah. Ob tem naj se pozanimajo tudi o razmerah na poti, ki jo nameravajo izbrati,” pravi Miljko Lesjak in obenem opozori tudi na visoko vročino, vlago in soparo v zraku, ki lahko otežijo počitnice v gorah predvsem srčnim bolnikom.

Miljko Lesjak

GRS Tolmin

“Za kopne razmere so pravšnji planinski čevlji, ki segajo nad gležnje in so kompaktni ter ne drsijo na skalah, za severne stene in za vzpon na Triglav po severni strani pa naj bodo dereze in cepin obvezni del opreme.”

Tehnična oprema naj ne bo izposojena

Marko Matajurc se je ob tem osredotočil tudi na opremo, ki mora biti pred odhodom na pohodniško turo skrbno izbrana. “Pred turo naj se pohodniki podrobno pozanimajo o njenih lastnostih (dolžina ...) in tehničnih zahtevah. Ob tem morajo imeli ustrezno osebno, tehnično in zaščitno opremo,” našteva. Zaščitna oblačila naj bodo zimska, s sabo v gore pa naj turisti vzamejo tudi dovolj hrane in pijače. Posebej poudarja tehnično opremo. “Ta naj bo osebna in ne izposojena, biti mora pravilno pripravljena, pohodnik pa mora nad njo imeti dober nadzor.”

Za uspešno prehojeno izbrano turo in varen spust v dolino pa je poleg dobre telesne pripravljenosti, ki navadno v začetku sezone še ni najboljša, ključno tudi dobro psihično počutje, poudarja Matajurc. “Če psiha odpove, se lahko hitro zgodi nesreča,” opozarja in se navezuje predvsem na nepoznavanje terena ter bližino noči.

V Posočju so letos nekaj tragičnih nesreč obravnavali tudi na vodi, zato sogovornika svetujeta, naj si turisti za vodne športe izberejo lokalne vodnike z ustreznimi licencami, ki dobro poznajo razmere sicer spremenljivih rek in njihove sifone.


Najbolj brano