Popovičevi dobili pravdo proti Mandariću

Solza Popovič, mama nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, je na ljubljanskem okrožnem sodišču dobila pravdo proti poslovnežu Milanu Mandariću.

Milan Mandarić Foto: ZIGA ZIVULOVIC JR.
Milan Mandarić Foto: ZIGA ZIVULOVIC JR.

LJUBLJANA > Obravnava se je na ljubljanskem sodišču končala aprila, ko je sodnica zaslišala še zadnje priče. Mama nekdanjega koprskega župana je na sodišču v Ljubljana v tožbi vztrajala, da je bila posojilna pogodba, s katero ji je Mandarićevo podjetje MM Investicije leta 2007 posodilo 485.000 evrov, fiktivna oziroma nična. S to pogodbo je Milan Mandarić namreč na koprskem okrožnem sodišču sprožil izvršbo. Trdi, da mu Popovičevi denarja niso vrnili, ko je prišel čas za to, in da so se začeli temu izmikati.

V tožbi pa je Popovičeva, ki jo je na sodišču zastopala odvetnica Nina Cek Perhavec, vztrajala, da je ona Mandariću, ko je ta potreboval gotovino, prva dala denar. In to v domači spalnici, v bankovcih po 500 evrov. Kot že omenjeno, pa naj bi ji Mandarić nato ta denar s fiktivno posojilno pogodbo samo vrnil.

S tožbo terja skoraj milijon evrov

Predvidoma avgusta se bo na koprskem okrožnem sodišču začela obravnava tožbe, ki jo je Milan Mandarić vložil proti Solzi Popovič in s katero terja vračilo skoraj milijona evrov. Kot je bilo pričakovati, poskus poravnave maja na sodišču ni uspel. Mandarić v tožbi trdi, da je v letu 2007 po predpogodbah za nakup treh lokalov v Žusterni Solzi Popovič nakazal 950.000 evrov, nekaj mesecev kasneje pa za nakup četrtega še slabega pol milijona. Za ta drugi znesek je na sodišču sprožil izvršbo, a jo je tožba Solze Popovič ustavila.

Sodišče je tožbi Solze Popovič ugodilo. Ugotovilo je, da je v letu 2007 Milan Mandarić, zakoniti zastopnik družbe MM Investicije, potreboval večje količine gotovine za poslovanje nogometnega kluba Koper. Prav tako je ugotovilo, da je bila posojilna pogodba fiktivna, saj Popovičeva posojila ni nikoli dobila, zapis pa je bil pripravljen zaradi interesov Mandarića glede njegovega gotovinskega poslovanja v Sloveniji. S pogodbo bi Mandarić pri slovenskih organih utemeljil izvor gotovine, ki mu je omogočila poslovanje.

Po oceni sodišča tak namen sklenitve pogodb ni dopusten, pogodbe so bile sklenjene le navidezno, zato je odločilo, da sta posojilna pogodba in pogodba o ustanovitvi hipoteke na nepremičnini Solze Popovič nični. Družbi MM Investicije je naložilo plačilo stroškov postopka v višini 17.000 evrov.

“Veseli nas, da je sodišče po korektno izvedenem postopku ugodilo zahtevku Solze Popovič, saj se je z izvedbo vseh relevantnih dokazov potrdilo, da ne Solza ne Boris Popovič ne dolgujeta ničesar ter da je Mandarić v času obravnavanih poslov potreboval gotovino, do katere je prihajal fiktivno prek posojil, torej nezakonito,” je na sodbo dejala odvetnica Nina Cek Perhavec.

Poudarila je, da je sodišče ugotovilo, da za drug tovrstni posel (za znesek 950.000 evrov) obstoji celo notarsko overjeno potrdilo, ki ga je izdal Mandarič o tem, da je posojilo vrnjeno, kljub temu pa na sodišču zahteva vračilo tega zneska. “Z zaključkom postopka na prvi stopnji smo seveda zadovoljni in pričakujemo, da bo sodba postala pravnomočna,” je še dodala odvetnica.

Milana Mandarić nam je poslal pisni odziv na sodbo. Napovedal je, da bo zoper sodbo izkoristil vsa pravna sredstva. “Upam, da bo višje sodišče kar najhitreje izvedlo objektivno in celovito presojo vseh dokazov ter sodbo spremenilo. S tako površnostjo in neupoštevanjem neizpodbitnih dejstev in ker ta sodba ni edini primer kršenja mojih interesov v Sloveniji, se bom kot ameriški državljan obrnil tudi na ameriško ambasado v Sloveniji in jim predstavil ta sramotna dejstva ter zahteval, da zaščitijo interese svojega državljana,” je med drugim zapisal Mandarić.


Najbolj brano