Več prostora za več zdravja

Center za krepitev zdravja Nova Gorica ima zdaj dodatne prostore v pritličju Osnovne šole Kozara. Pisarne in učilnica, ki sprejme do 50 ljudi, bodo služili pravzaprav vrsti dejavnosti centra.

 Župan Klemen Miklavič in direktorica zdravstvenega doma Petra 
Kokoravec  nove prostore za krepitev zdravja krstila tudi s telovadbo. Foto: Ambrož Sardoč
Župan Klemen Miklavič in direktorica zdravstvenega doma Petra Kokoravec nove prostore za krepitev zdravja krstila tudi s telovadbo. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Omenjeni center deluje v okviru Zdravstvenega doma - Osnovnega varstva Nova Gorica in predstavlja nadgradnjo donedavnih preventivnih zdravstvenih programov za ožjo Goriško. Razlika je v obsegu in načinu dela, prav tako v številu uslužbencev za te dejavnosti. Če jih je bilo še nedavno le nekaj, jih je zdaj 16, od tega 14 zaposlenih za nedoločen čas ali pa projektno. In v zdravstvenem domu upajo, da bodo vsi kmalu uslužbenci “za stalno” in bo center postal redna storitev doma, financiran sistemsko.

V OŠ Kozara tudi vse začetne delavnice

Vodja centra Tamara Kofol je to upanje izrazila tudi ob slovesnem dnevu zanjo ter njene sodelavke in sodelavca, ko sta zdravstveni dom in mestna občina odprla dodatne prostore za ta namen v delu novogoriške Osnovne šole Kozara. Občina je za ureditev večje predavalnice za do 50 slušateljev, treh pisarn in servisnih prostorov na razpisu pridobila 252.000 evrov, dom je sodeloval tako, da je zagotovil program.

Toda zaradi te pridobitve ne bo center za krepitev zdravja opustil nobenega od prostorov, ki jih že uporablja. “Skupaj nas je 16, potrebujemo veliko prostora. Uporabljamo učilnico, telovadnici in večji pisarni v nekdanji Trgovski hiši, učilnico in pisarne tukaj ter še majhno pisarno v prostorih zdravstvenega doma,” je povedala Kofolova. V stavbno OŠ Kozara so le preselili dejavnosti, ki so jih še nedavno izvajali v kleti stavbe novogoriškega zobozdravstvenega doma, hkrati so ponudbo razširili.

Zato je zdaj del šole namenjen pripravam na porod in starševstvo, delavnico Zdravo jem, vse psihoedukativne in uvodne delavnice, na katere po besedah vodje centra “prihaja nenapovedano število ljudi.” Na teh srečanjih se ne ve, koliko ljudi bo. Običajno pa se jih nabere za večjo skupino in je večja predavalnica zelo dobrodošla.

Uspešno hujšanje

“Naš glavni cilj je spreminjati način življenja na bolj pozitiven oziroma bolj zdrav. Ponujamo programe, kjer krepimo svoje zdravje, promoviramo zdrave navade in odpravljamo tiste slabe,” je Kofolova opredelila poslanstvo službe, ki jo vodi. Kot je povedala, se ljudje na te storitve dobro odzivajo, in tudi nekateri merljivi kazalniki, kot je telesna masa, so pozitivni. “V našem centru so 'stopili' že kar nekaj kilogramov,” se je pošalila.

Direktorica zdravstvenega doma Petra Kokoravec pa je izpostavila, da je pridobitev za ustanovo izjemnega pomena, saj so na tesnem s prostorom in nimajo svojih dejavnosti več kam umeščati.


Najbolj brano