Napake voznikov terjajo nedolžna življenja

“Storili bomo vse, da se ta letošnji trend, ki je zaskrbljujoč, čim prej spremeni, a individualnih napak je bilo preveč,” je Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije novogoriške policijske uprave, poudaril ob zadnjih dveh smrtnih žrtvah na motorju, ki so ju terjale severnoprimorske ceste v tem mesecu. Na severnem Primorskem je v nesrečah letos umrlo že devet ljudi.

Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije novogoriške 
policijske uprave, je zaskrbljen nad številom smrtnih žrtev letošnjih prometnih nesreč. Foto: Ana Cukijati
Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije novogoriške policijske uprave, je zaskrbljen nad številom smrtnih žrtev letošnjih prometnih nesreč. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Severnoprimorske ceste so v tem mesecu terjale že štiri življenja tujih motoristov. Pred dobrima dvema tednoma se je pred Trnovim ob Soči zgodila tragična nesreča, v kateri sta življenje izgubila avstrijska motorista, v sredo pa sta v vasi Soča umrla slovaški motorist in njegova sopotnica. Vozila sta v skupini petih motoristov, ki naj bi bili po naših podatkih policisti. Takrat so novogoriški prometni policisti izvajali poostren nadzor prometa v Posočju, tam so bile kar štiri patrulje.

Narašča število smrtnih žrtev - ne nesreč

Najhujša nesreča se je v Posočju zgodila sredi aprila, ko so v drevoredu pri Starem selu pri Kobaridu umrli trije domačini. Voznik osebnega vozila je pod vplivom alkohola trčil v obcestno drevo, umrli so trije sopotniki. V začetku leta je smrtno žrtev terjala nesreča na Tolminskem, voznik avtomobila (tudi ta je bil pod vplivom alkohola) je zapeljal v prepad. Nesreča pri Steskah, v kateri je umrla Novogoričanka, sopotnica v drugem avtomobilu, pa je bila posledica neprimerne hitrosti voznika avta, ki je nesrečo povzročil.

9

življenj so letos že vzele severnoprimorske ceste

“Stanje varnosti v cestnem prometu je v letošnjem letu na območju novogoriške policijske uprave v izrazito negativnem trendu - predvsem glede hujših posledic nesreč,” je letošnjo statistiko smrtnih žrtev komentiral Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije na novogoriški policijski upravi. “Število prometnih nesreč ne narašča, žal pa se izrazito poslabšanje kaže v številu smrtnih žrtev letošnjih nesreč,” je dejal.

V negativnem smislu najbolj izstopajo vozniki motornih koles. Letos se je pripetilo že 32 nesreč z udeležbo voznikov motornih koles, a je minila šele prva tretjina motoristične sezone. Življenje so izgubili trije tuji motoristi in ena sopotnica, še štirje motoristi so v nesrečah utrpeli hude poškodbe, 12 pa manjše. “Storili bomo vse, da se ta letošnji trend, ki je zaskrbljujoč, čim prej spremeni, a individualnih napak je bilo preveč,” je še dejal Govekar.

Evgen Govekar

vodja uniformirane policija na PU Nova Gorica

“Policisti pozivamo vse voznike v cestnem prometu, naj vozijo strpno, v skladu s cestnimi pravili ter naj spoštujejo druge udeležence v prometu. Vsak voznik je odgovoren za svoja dejanja.”

Napake (tujih) voznikov se kar vrstijo

“Vzroki so po večini individualne napake voznikov. To so nepravilna prehitevanja, kar je bil glavni vzrok vseh letošnjih smrtnih in hudih nesreč motoristov. Letos se je delež povzročiteljev nesreč povečal na 81 odstotkov,” je Govekar povzel nekatere skupne značilnosti motorističnih nesreč. V veliki večini so bili v njih udeleženi tuji državljani. Največ letošnjih nesreč se je zgodilo na cestah od Kobarida proti Vršiču.

“Relacije v zgornjem Posočju so v zadnjih 15 letih postale magnet za domače in tuje motoriste. Gre za panoramsko turistično pokrajino z zahtevno konfiguracijo cest, ki so še posebej ozke skozi dolino Trente,” je poudaril. “V hujših nesrečah so motoristi večkrat vozili v skupinah, za katere veljajo določene posebnosti in načini vožnje. Posameznik je bolj kot na svojo pozoren na vožnjo predhodnika. Veliko vlogo igra tudi utrujenost po večjem številu prevoženih kilometrov, ob vročini seveda lahko še dodatno pade koncentracija,” je še dodal.

Da smrtnih žrtev med motoristi letos ni bilo še več, gre po mnenju Govekarja zasluga tudi vsem interventnim skupinam v Posočju, ki učinkovito nudijo prvo pomoč poškodovanim. K umirjanju prometa gotovo pozitivno vplivajo tudi trenutna gradbišča in občasne zapore s semaforji na večjih deloviščih med Želinom in Dolenjo Trebušo ter med Godovičem in Idrijo v Zali, deževno aprilsko in majsko vreme pa je zmanjšalo promet motoristov.

Vsak voznik je odgovoren za svoja dejanja

“Policisti pozivamo vse voznike v cestnem prometu, naj vozijo strpno, v skladu s cestnimi pravili ter naj spoštujejo druge udeležence v prometu. Vsak voznik je odgovoren za svoja dejanja,” je Govekar vnovič pozval voznike in dodal, da bodo novogoriški policisti v poletnih mesecih še naprej redno nadzorovali promet v Posočju in skrbeli za umirjanje prometa ter za kaznovanje prekrškarjev. Pri tem jim bodo v pomoč helikopter, radarji, snemalne naprave ter specializirana enota za nadzor prometa z generalne policijske uprave.

Dodal je še, da si bodo kraje in relacije letošnjih prometnih nesreč v naslednjih dneh ogledali skupaj s presojevalcem z agencije za varnost prometa.


Najbolj brano