Ana Desetnica prihaja znova v Novo Gorico

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica spreminja pogled na javni prostor in ga odpira za umetnost in ljudi. Tudi v Novi Gorici bo izbrane urbane kotičke napolnila s kvalitetno produkcijo svetovnega uličnega gledališča in jih za kratek čas spremenila v prostor oddiha, srečevanja in druženja prebivalcev in obiskovalcev mesta.

Prizor iz predstave Springtime, ki bo v Novi Gorici gostovala 2. 
julija.  Foto: ARHIV ANA DESETNICA
Prizor iz predstave Springtime, ki bo v Novi Gorici gostovala 2. julija.  Foto: ARHIV ANA DESETNICA

Ana Desetnica je na ulico prvič stopila leta 1998 v Ljubljani in Mariboru in je danes največji in najbolj razvejan festival v državi. Letos jo bomo srečali na ulicah Kamnika (2. 7.), Nove Gorice (2. - 4. 7.), Šoštanja (3. 7.), Ljubljane (3. - 6. 7.), Ankarana (4. 7.), Novega mesta (4. in 5. 7.), Sežane (5. 7.), Celja (6. 7.), Škofje Loke (6. 7.), Krškega (6. 7.) in Ilirske Bistrice (7. 7.). Je najbolj prepoznaven tovrstni dogodek v krogu petsto kilometrov od Ljubljane, ki postaja vse bolj referenčen in konkurenčen v mednarodnem prostoru (gostovanje v Evropski prestolnici kulture 2016, San Sebastianu v Španiji).

Ana Desetnica v Novi Gorici 2019

Ana Desetnica je gostila več kot 5000 uličnih umetnikov s šestih kontinentov in več kot 40 držav sveta, ki so uprizorili vsaj tisoč različnih predstav in intervencij in z njimi nagovorili skoraj milijon slovenskih in tujih obiskovalcev. V Novo Gorico prihaja Ana Desetnica že od leta 2010, ko sta SNG Nova Gorica in Mestna občina Nova Gorica na travniku med obema stavbama prvič gostila nepozabno argentinsko predstavo Voalà. Od takrat se je zvrstilo več kot 40 uličnih predstav različnih formatov z vseh koncev sveta.

TOR | 2. 7. | ob 20.00 | Bevkov trg, Nova Gorica

Springtime, pretirana romantična komedija v stilu burlesk, 25 min

Hendrik-Jan de Stuntman sreča Merel Kamp, Nizozemska

SRE | 3. 7. | ob 20.00 | Bevkov trg, Nova Gorica

Ikar, plesna ulična predstava s povorko, 50 min

Southpaw Dance Company, Velika Britanija

ČET | 4. 7. | ob 20.00 | Bevkov trg, Nova Gorica

Počivajte v miru, ulična predstava, 35 min

KD Priden možic, Slovenija

Ob treh raznolikih in tudi spektakularnih predstavah bo na Bevkovem trgu vse dni instalacija Dnevna soba, kjer bodo sodelovali tudi goriški umetniki, tako da bo poleg predstav moč videti še marsikaj zanimivega. Ob zaključku sezone SNG Nova Gorica vabljeni v središče Nove Gorice na predstave uličnega gledališča! Ogled vseh predstav festivala, ki sta ga omogočila in finančno podprla SNG Nova Gorica in Mestna občina Nova Gorica, je brezplačen!


Najbolj brano