Nočna osvežitev na Slavniku

Poletna pripeka marsikoga odvrne že od misli na vzpon na kak hrib, kaj šele goro, a če se na vrh povzpneš v poznih večernih urah, in to v spremstvu izkušenih vodnikov, in če veš, da te na cilju čaka prijetno hladna osvežitev, je zgodba seveda povsem drugačna.

Mladi  iz Hrpelj in Kozine, ki so se tistega poletnega večera leta 
1957 podali na Slavnik, da bi naslednji dan pomagali pri otvoritvi 
Tumove koče, si najbrž niti v sanjah niso predstavljali, da bodo s 
tem postavili zametke za tradicionalni nočni pohod na Slavnik.  Foto: Albin Bubnič
Mladi iz Hrpelj in Kozine, ki so se tistega poletnega večera leta 1957 podali na Slavnik, da bi naslednji dan pomagali pri otvoritvi Tumove koče, si najbrž niti v sanjah niso predstavljali, da bodo s tem postavili zametke za tradicionalni nočni pohod na Slavnik.  Foto: Albin Bubnič

Planinsko društvo Slavnik vabi v soboto na že 24. nočni vzpon na 1028 metrov visok Slavnik, ki mu planinci radi rečejo kar istrski Triglav. Zbirno mesto bo pred vaškim domom v Hrpeljah, od koder se bodo pohodniki v spremstvu izkušenih planinskih vodnikov ob 20. uri v strnjeni koloni podali proti tri ure hoda oddaljenemu Slavniku. In še dobrodošla informacija: če pred vaškim domom ne bo dovolj prostora za parkiranje, lahko udeleženci svoje jeklene konjičke pustijo tudi na parkirišču pred tamkajšnjo osnovno šolo. “Hodili bomo po označeni poti, predviden je tudi postanek za čaj in počitek, približno ob 23. uri pa bomo prispeli na vrh, od koder je tudi ponoči lep razgled, in sicer na lučke v dolini. Predvsem pa bo na vrhu neprimerno bolj sveže kot v dolini,” pravi Vojko Dobrila, predsednik PD Slavnik. V Tumovi koči bodo podelili jubilejne značke in plakete, malo se bodo poveselili ob zvokih harmonike, približno ob polnoči in pol pa se bodo po lažji poti spustili proti Podgorju, od koder se bodo z avtobusom vrnili v Hrpelje. “Prevoz in vodenje sta brezplačna, tudi prijave niso potrebne, vi samo pridite,” še pravi Dobrila in dodaja, da bo pohod v vsakem vremenu. “Ker se bliža polna luna, bo vidljivost dobra, a za vsak slučaj naj pohodniki s seboj vzamejo čelne svetilke,” še svetuje. Pohod že 24 let organizirajo na najbližjo soboto prvi poletni polni luni, in sicer v spomin na prvi nočni pohod na Slavnik, ko se je 7. julija 1957 večja skupina mladih iz Hrpelj in Kozine zvečer odpravila na Slavnik, da bi naslednji dan pomagali pri otvoritvi Tumove koče tik pod vrhom.


Najbolj brano