Koprski zdravstveni dom: šest novih zdravnikov, dve novi ambulanti v Šalari

Štirje družinski zdravniki in dva pediatra so nedavno okrepili koprski zdravstveni dom (ZD). Po dobrem desetletju je dejavnost družinske medicine spet v zdravstveni postaji v Šalari, ambulanti zanju je kupila koprska občina in jih oddala ZD. Dva nova družinska zdravnika delata na Bonifiki in v centru Kopra, kjer sta vrste okrepili tudi novi pediatrinji.

Danes  so odprli  zdravstveno postajo v Šalari, v kateri bosta 
delovala dva tima družinske medicine.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Danes so odprli zdravstveno postajo v Šalari, v kateri bosta delovala dva tima družinske medicine.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Po besedah v.d. direktorja ZD Igorja Hrvatina jim je zavarovalnica ZZZS že lani odobrila širitev dejavnosti družinske medicine za dva tima, dva pa še letos. Letos jim je odobrila tudi dve novi pediatrični ambulanti. ZD je tako lahko zaposlil šest novih zdravnikov. “Prostore za zdravljenje predšolskih otrok, šolarjev in mladine bomo zaokrožili v Kopru v stavbi, kjer so že zdaj ambulante zanje. Letos načrtujemo še preureditev in okrepitev dejavnosti fizioterapije,” našteva direktor. Dodaja, da je za delo v Kopru kar precej zanimanja.

Novi mladi zdravniki družinske medicine so se že prej usposabljali v koprskem ZD, zaposlili so jih aprila in ta mesec. To so zdravniki Andreja Zadravec Radi, Manca Podjed, Miljen Vidaković in Sabina Jurkovnik. Novi pediatrinji sta Metka Vidaković in Helena Rajh.

4

specialiste družinske medicine je letos zaposlil koprski ZD

2

specialista pediatra je letos zaposlil koprski ZD

V vlogo zdravnika se je ob odprtju šaljivo postavil tudi župan Aleš Bržan

“Odprtje dveh sodobnih ambulant v Šalari je približevanje zdravstvene oskrbe bolnikom čim bliže domu. V našem ZD gre za pomembno širitev dejavnosti družinske medicine in razbremenjevanje doslej zaposlenih specialistov,” poudarja strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak, ki se je prav s to pridobitvijo s svojim timom v ponedeljek spet preselila v Šalaro. Tam je do pred dobrimi desetimi leti v najetih prostorih delovala njena ambulanta. Na Bonifiko se je morala seliti kmalu zatem, ko je leta 2006 vrata odprl novi ZD.

Pred leti je koprski ZD še zapiral ambulante na terenu, a so se razmere občutno spremenile. Tudi ZD na Bonifiki že nekaj let poka po šivih. Potrebe vse bolj narekujejo širitev ambulant bliže ljudem. Hkrati je pritisk novih bolnikov vse večji zaradi naraščanja obolevanja, porasta prebivalstva, priseljevanja, staranja in vse več kroničnih bolezni. “Idealno bi bilo pridobiti še več novih ambulant družinske medicine v centru Kopra, na Bonifiki in v Olmu. Slediti moramo razvoju družinske medicine, ki zahteva drugačen način dela. Referenčna ambulanta mora imeti tri ali štiri prostore; referenčna sestra je del tima.”

V Šalari poslej delujeta tima Ljubice Kolander Bizjak in Andreje Zadravec Radi, hkrati z dejavnostjo preventive in vodenja kroničnih bolnikov.


Najbolj brano