“Preveč naju je bilo strah, da bi sploh prišli do telefona”

“Nikoli nisem hotel nikomur nič žalega,” je včeraj pred senatom novogoriškega okrožnega sodišča zatrdil 69-letni Dragan Kukanja, ki je obtožen umora svoje mame in več drugih kaznivih dejanj. Sodišču je predstavil svoj življenjepis, ni se pa spomnil, kako je septembra lani umrla njegova mama. Svojo žalostno življenjsko zgodbo je na sodišču povedala tudi njegova 20-letna hčerka.

Dragan Kukanja (v sredini) je včeraj na sodišču zatrdil, da je lepo 
skrbel za svojo mamo, ženo in hčerko ter da ni nikogar zanemarjal. Foto: Luka Carlevaris
Dragan Kukanja (v sredini) je včeraj na sodišču zatrdil, da je lepo skrbel za svojo mamo, ženo in hčerko ter da ni nikogar zanemarjal. Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA Razsežnosti družinske tragedije, ki se je lani septembra zgodila v Črničah, je razkrila 20-letna oškodovanka. Nasilen oče je skorajda dobesedno krojil njeno življenje. 69-letnemu Draganu Kukanji novogoriško tožilstvo poleg umora očita še hudo telesno poškodbo, zanemarjanje mladoletne osebe ter nasilje v družini.

Vse je bilo krvavo

“Dan pred tragedijo se je oče zelo razjezil na babico. Že dopoldne je popil približno pet piv, nato ga ves dan ni bilo doma. Nisem mogla zaspati, ker sem vedela, da bo domov prišel besen,” je povedala obtoženčeva hčerka na zaslišanju v preiskavi, nekaj dni po umoru. “Okoli polnoči in pol je prišel domov in grobo vstopil v njeno sobo. Slišala sem, kako jo je obtoževal in pretepal,” je nadaljevala. “Babica je krvava ležala sredi hodnika, njena spalna srajca je bila prepojena s krvjo. Dvignila se je in odšla v kopalnico, kjer ji je oče strgal spalno srajco, jo obtoževal, kričal nanjo, jo tuširal z vodo ...” je opisovala.

“Bilo me je zelo strah, nisem vedela, kaj bo storil.” A napad se je nadaljeval. Pojasnila je, da je babico tepel z udarci, s pestmi in kolenom po obrazu, prsih, hrbtu. Babica je hropla in ga prosila, naj neha. Vse je bilo krvavo.

Ni verjel, da so njene poškodbe tako hude

“Vmes je govoril, da smo me vsega krive in da bo šel v zapor zaradi nas. Okoli petih je zaspal na kavču. Preveč naju je bilo strah, da bi sploh prišli do telefona,” je opisala razlog, zakaj z mamo nista že tedaj poklicali reševalcev in policistov. “Ko se je zbudil, je babici grozil z nožem, kar sem videla skozi špranjo vrat. Babico je spet pretepal, da ni mogla več vstati s tal. Bil je besen, kričal je nanjo, ni verjel, da so njene poškodbe tako hude,” je še opisala. “Ko sem jo prijela za dlani, nisem čutila utripa srca. Zgrabila ga je panika, da jo je ubil, hodil je v krogih. Poklical je reševalce in jim dejal, da je padla po stopnicah. Oba sva jo oživljala,” je še dejala.

O dogodkih iz preteklosti pa je povedala: “Oče je bil vedno nasilen. Taki dogodki so bili pri nas, od kar se spomnim - od kar smo zapustili Brda. Z nožem je grozil tudi nama z mamo. Vse je kontroliral, strah me je bilo priti domov. Vedno sem čakala ponedeljek, da sem šla v šolo. Nemogoče je bilo biti v tisti hiši, da ne bi izgubil volje do življenja. Nisi mogel ubežati pred njim in ni ga bilo moč ustaviti, ko je pobesnel.”

Uteho je iskal v alkoholu

Obtoženi pa je petčlanskemu kazenskemu senatu v svojem zagovoru opisal drugačno zgodbo. “Hudo mi je, da sem danes tu, a prisluhnite moji življenjski zgodbi ... ” je začel pripovedovati. “Odraščal sem v družini, kjer so bili stalno napeti odnosi. Starša sta mi dala jasno vedeti, da sem nezaželen, saj sta si za drugega otroka zaželela hčerko,” je pripovedoval. “Vse kuhalnice in polentarje sta zlomila na meni. Nihče me ni nikoli tolažil,” je dodal. Med tem ko je bila ulica njegov drugi dom, je uteho večkrat iskal tudi v alkoholu. Rodil se mu je sin, ki pa je pred nekaj leti tragično umrl v prometni nesreči. “Imel sem čudovitega sina,” je dejal. S prvo ženo se je ločil 13 let po poroki. “Sanje o družinski sreči so se razblinile,” je pripovedoval.

Drugo ženo, ki je v tem primeru tudi žrtev, je spoznal prek oglasa v časopisu. Poročila sta se in dobila hčerko. Nato sta dve leti živela v Brdih pri njenih starših, kjer je, po njegovih besedah, skrbno obdeloval vrt, popravljal strojno mehanizacijo in ob tem hodil tudi v službo. Povod za to, da se je z družino preselil k mami v Črniče, je bil tast. Prijavil ga je, da je spolno nadlegoval dveletno hčerko.

Spomni se, da je mama padla s postelje

“Živel sem pod stalnim stresom, zatekel sem se v alkohol. Zdravje mame in invalidne žene se je slabšalo. Izgubljal sem upanje, da se bo kaj spremenilo. Nisem imel prostega trenutka za sprostitev,” je našteval in opisoval, kako je skrbel za dom in družino. Kuhal je, hodil v trgovino, se posvečal hčerki ... “Naposled sem ostal sam. Hčerka je bila še zadnji mesec pred začetkom študija doma, čutil sem, da se bo zgodilo nekaj apokaliptičnega ...” se je dotaknil očitkov iz obtožbe.

“Slabo se spominjam, kaj se je zgodilo tistega dne, vem le to, da sem tisti dan popil veliko piva, da je mama padla s postelje in da sem jo oživljal. Nikoli nisem hotel nikomur nič žalega, nikogar nisem zanemarjal, mamo sem imel rad kljub dogodkom iz preteklosti, saj nas je v težki situaciji vzela k sebi pod streho,” je sklenil. Na vprašanja sodišča, tožilstva, pooblaščenca oškodovank in svojega zagovornika pa ni odgovarjal. Za zapahi je od septembra lani.

Obdolženi je komentiral tudi hčerkine besede. Žal mu je, da se je tako slabo počutila, saj to ni bil njegov namen. “Imam jo resnično rad,” je dejal.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden, ko bo senat, vodi ga okrožni sodnikIgor Majnik, zaslišal priče.


Najbolj brano