Brez rdeče niti, vendar s človekom

Tudi v novi gledališki sezoni se bo na malem in velikem odru SNG Nova Gorica skupno zvrstilo devet predstav, ki pa jih ne bo povezovala rdeča nit, ampak bo v vsaki od njih v ospredju človek s svojimi zagatami in padci. “Gledališče pomeni komunikacijo med igralci in občinstvom,” poudarja umetniški vodja Marko Bratuš, ki je sestavil izbor predstav.

Tudi v prihajajoči sezoni bo novogoriški igralski ansambel uprizoril devet novih predstav. Foto: Peter Uhan
Tudi v prihajajoči sezoni bo novogoriški igralski ansambel uprizoril devet novih predstav. Foto: Peter Uhan

NOVA GORICA > “Slovensko narodno gledališče Nova Gorica želi postati kulturno žarišče čeravno obmejnega prostora,” je na razgrnitvi nove gledališke sezone, na katero so povabili tudi širše občinstvo, dejala direktorica Maja Jerman Bratec.

Umetniški vodja Marko Bratuš, ki je sestavil repertoar predstav, je razkril, da niti tokratne deveterice produkcij ne bo povezovala konkretna rdeča nit, ampak se bodo še naprej ukvarjali s človekom in njegovimi zagatami, tegobami, padci ... “Gledališče pomeni komunikacijo med igralci in občinstvom,” je dejal.

Tri pomembne obletnice

Novogoriško gledališče letos praznuje tri pomembne obletnice. “50 let imamo profesionalno gledališče v Novi Gorici, že 25 let delujemo v novi zgradbi sredi mesta, pred 15 leti pa smo pridobili status nacionalnega gledališča,” je naštela direktorica Maja Jerman Bratec in napovedala septembrsko slavje ob jubilejih. Omenila je tudi veliko nagrad, ki so jih letos osvojili novogoriški igralci in poudarila številne predstave, sodelovanja, gostovanja, ponovitve. Tovrstnih uspehov se nadeja tudi v prihajajoči sezoni.

Prihajajočo sezono bodo znova odlikovale žanrsko raznolike predstave. Razprostirale se bodo od komedije, muzikala, burke do mističnih vprašanj, eksperimentalne drame in avtorskega projekta. Večina med njimi bo krstnih ali prvih slovenskih izvedb.

Glavnina predstav bo na velikem odru

Prva premiera bo septembra na velikem odru. V režiji Primoža Ekarta bodo zaigrali Zgodbe iz dunajskega gozda, za katere je avtorÖdön von Horvath navdih črpal iz tradicionalnega dunajskega modela ljudske igre.

Oktobra prihaja na veliki oder burka s petjem in delovnim naslovom Tutošomato. Krstna uprizoritev dela Iztoka Mlakarja, ki ga je navdihnila ShakespearovaUkročena trmoglavka, bo v koprodukciji z Gledališčem Koper. Z značilnimi Mlakarjevimi songi jo bo režiral Vito Taufer.

Novembra napovedujejo prvo slovensko uprizoritev družinskega muzikala Božična zgodba, ki ga je Neil Bartlett ustvaril po Dickensovi zgodbi, na velikem novogoriškem odru pa bo zaživel v režiji Ivane Djilas. V začetku prihodnjega leta bo veliki oder zavzela predstava Luigija PirandellaŠest oseb išče avtorja, ki jo bo režiral Paolo Magelli. Pisana in hrupna mračna izraelska komedija dramatika Hanoha LevinaJakiš in Pupče bo kot prva slovenska uprizoritev gledalce razveselila aprila, režiral jo bo Yonatan Esterkin. Zadnja predstava na velikem odru bo avtorski projekt Evropa režiserke Tatjane Peršuh, koproducent bo Zavod Delak.

Galilej bo poučeval mladino

Na malem odru bosta v novi sezoni dve predstavi. Po motivih zgodb iz zbirke Obrnjena rokavicaMilorada Pavića bo eksperimentalno predstavo Os režiral Aleksej Obrazcov, pripravljajo pa jo v koprodukciji s Teatr Osobnjak iz Sankt Peterburga. Decembra bo novogoriška premiera koprodukcije, prve slovenske uprizoritve romantičnega muzikala Zadnjih pet letJasona Roberta Browna, ki je na malem odru Slovenskega stalnega gledališča Trst v režiji Jasmin Kovic že zaživel februarja, pri njem pa sodeluje še tržaška Slovenska matica. Avtorski projekt Galileo, namenjen najstniški populaciji, bo decembra letos na oder postavil režiser Zoran Petrovič.

V SNG Nova Gorica poleg abonmaja za odrasle ponujajo v novi sezoni abonmaje za otroke, igralnico za otroke, plesni abonma, napovedujejo tudi pogovore o gledaliških zvrsteh, literaturi ...


Najbolj brano