Podmladek pomembnejši od Evrope

Rokometašice Mlinotesta so sezono članskega državnega prvenstva sklenile na četrtem mestu, kar je za stopničko više kot lani. Tretje mesto in uvrstitev v evropski pokal sta se Ajdovkam v zadnjem krogu izmuznila. Za sicer denarno stabilen klub je krepitev rokometne šole pomembnejši projekt od Evrope.

Rokometašice Mlinotesta so navijače razveselile  s četrtim mestom, kar  na lestvici pomeni stopnička više kot lani. Foto: Igor Mušič
Rokometašice Mlinotesta so navijače razveselile s četrtim mestom, kar na lestvici pomeni stopnička više kot lani. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Slovo od nedavno končanega državnega prvenstva je bilo nekoliko grenko. Mlinotestu ni uspelo ubraniti tretjega mesta, ki še vodi v evropske pokale. Res je sicer, da na zadnji tekmi proti serijskemu državnemu prvaku Krimu ni bilo realnih možnosti za nove točke Ajdovk, ki pa so vseeno računale, da bodo druge Žalčanke opravile s takrat še četrto Krko in jo pustile na točki zaostanka za Primorkami. A se ta športna napoved ni izšla. Krka je po dveh letih prvič premagala Štajerke in se bo kot tretja veselila tudi nastopa v evropskem pokalu.

Za ajdovski klub slovo od Evrope ni tragedija. Tako je razbrati iz ocene, ki jo je ob slovesu od prvenstva in od prve ekipe (za umik se je mati mlade družine odločila predvsem zaradi preobremenjenosti) dala trenerka Ana Žigon: “Če bi mi jeseni, ko smo se odrekli tujkam in se odločili za pomladitev, kdo ponudil četrto mesto, bi ga sprejela. Dekleta so naredila več, kot sem pričakovala. Če ne bi bilo nekaterih poškodb v spomladanskem delu prvenstva, bi bilo celo tretje mesto naša realnost. Spomladansko dogajanje je dalo nekaj priložnosti za razdelitev minut na vseh 15 igralk. Ekipo sta krasila borbenost in medsebojna povezanost, s katero smo premagali tudi tekmice, ki so bile po izkušnjah in imenih pred nami. Ker je klub urejen, upam, da bo domače jedro ekipe ostalo skupaj, čas pa bo pokazal, kako bodo potekali pogovori z dekleti iz drugih okolij. Najpomembnejša dolgoročna naloga je sicer širitev rokometne šole po vsej zgornji Vipavski dolini. V mlajših selekcijah vadi še premalo deklet za kakovostno dopolnjevanje vseh ekip.”

Dosežki

Primerjava dosežkov Mlinotestovih ekip v minulih dveh sezonah, 17/18 - članice- DP 5. mesto; pokal - osmina finala; DP mlajših selekcij - mladinke 6. mesto; kadetinje - 15. mesto; st. deklice A - brez ekipe; B - 5. mesto.

Letos - članice: DP 4. mesto; pokal - osmina finala; mladinke - ni ekipe; kadetinje - 6. mesto; st. deklice A - 10. mesto; st. deklice B - 11. mesto.

Cilj kluba je, da bi sestavili člansko zasedbo za novo sezono in našli novega trenerja že v juniju. Dela bo veliko, saj se večina pogodb z igralkami izteka. Trenutno je že jasno, da se od resnega igranja rokometa poslavljata Tjaša Mihelj in vratarka Anamarija Klemenčič. Odhajata tudi Tjaša Rudman in Manca Jurič (slednja v Krim).

Skromna izbira igralk

Tehnični vodja kluba Deni Stibilj, ki drži v rokah številne operativne niti, je prepričan, da Mlinotest v slovenskem prostoru nudi nadpovprečno urejene razmere in je vabljiv za igralke, vendar bo konkurenčno ekipo kljub temu težko sestaviti:

“V slovenskem ženskem rokometu je malo denarja. Marsikatero mlado člansko igralko, ki bi lahko še veliko dala v našem prvenstvu, izgubimo, ker se odloči za študij, družino ali odhod v tujino. Konkurenca izdelanih rokometašic na slovenskem trgu je skromna, naša domača baza pa je še preozka. Že najem primernih domačih igralk je težka in dokaj draga naloga, še bolj pa po finančni plati to velja za tujke. Pričakujem, da bomo v novi sezoni lahko računali na približno enak proračun in na naklonjenost Mlinotesta za širitev dela z domačimi dekleti. Zato bo struktura ekipe verjetno ostala približno enaka in daleč od moči zasedbe, ki smo jo imeli v uspešnih evropskih sezonah pred dvema oziroma tremi leti.”

Pregled dosežkov mlajših selekcij kaže, da bo treba krepko zavihati rokave. Klub v tej sezoni z mladinsko ekipo ni tekmoval. Članska ekipa bo morala počakati, da zrastejo kadetinje, ki so šeste v državi, in da se izboljša delo s starejšimi deklicami (desete).

Dolgoročna perspektiva za stabilno prvoligaško ekipo je v gosti mreži rokometnih krožkov po šolah Vipavske doline. Tradicionalno rokometne šole v Ajdovščini, Dobravljah in Colu še ne dajejo dovolj deklet za kakovostno selekcijo. Poleti bo skušal klub svoje vrste okrepiti tudi s tremi tedenskimi izmenami rokometnega kampa za deklice do 13. leta starosti. Podrobnosti so na ogled na spletnem naslovu www.zs-ajdovscina.si/sportne_pocitnice/rokometni_kamp/.


Najbolj brano