Zmaga za lepšo jesen

Slovenski nogometaši so včeraj preizkusili zelenico celovškega stadiona, kjer bodo drevi v 3. krogu skupine G proti Avstriji poskušali dati rezultatski pospešek kvalifikacijam za evropsko prvenstvo.

Bo Josip Iličić (levo) skril žogo Avstrijcem v Celovcu?
Bo Josip Iličić (levo) skril žogo Avstrijcem v Celovcu?  

CELOVEC > Dve tekmi, dve točki, je izkupiček izbrancev Matjaža Keka, ki bo poskušal v junijskem ciklu najti pot do slovenske zmage. Od zadnje je minilo že več kot leto dni, pa še ta se je zgodila na prijateljski tekmi v Podgorici proti Črni gori. Sledil je niz treh porazov v ligi narodov in petih zaporednih remijev, v katere sta všteta tudi uvodna v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo (EP). Zadnja slovenska zmaga v boju za točke sega v september 2017, ko je Slovenija v Stožicah s 4:0 premagala Litvo. V ponedeljek jo čaka gostovanje pri baltski sosedi Latviji, na papirju najšibkejši reprezentanci skupine G.

Kar lahko postoriš danes, ne odlašaj na jutri, si najbrž želijo slovenski privrženci, ki bodo nocoj v lepem številu zasedli celovški stadion. Tudi ob ne prav pohvalnem učinku v zadnjem obdobju še naprej zvesto spremljajo reprezentanco na gostovanjih. V prejšnjem ciklu so se zmage veselili le na Malti, ki sodi v najnižji nogometni razred. Med kvalifikacijami za EP 2016 so slovenski nogometaši poln izkupiček zabeležili v San Marinu, ki prav tako sodi v rang nogometnih palčkov, ter v Estoniji, proti kateri je Slovenija vselej v vlogi favorita.

Skupina G

3. krog, danes ob 20.45 - Avstrija : Slovenija, S. Makedonija : Poljska, Latvija : Izrael; vrstni red - Poljska 6 točk, S. Makedonija in Izrael 4, Slovenija 2, Avstrija in Latvija 0.

Zadnjo tehtnejšo zmago v gosteh je slovenska reprezentanca slavila na Islandiji pred natanko šestimi leti. Izbranci Srečka Katanca so tekmo dobili s 4:2 in odprli niz štirih zmag, s katerimi so prišli na prag svetovnega prvenstva (SP) leta 2014. Odtlej so bili slovenski nogometaši le izjemoma tako učinkoviti na gostovanjih. Še najbliže velikemu skalpu so bili nato septembra 2015 v Baslu proti Švici v kvalifikacijah za EP. Po šokantnem razpletu so izgubili z 2:3, vodili pa so že z 2:0. Mimogrede, danes v Švici prijateljski preizkus čaka mlado izbrano vrsto Slovenije, ki je kot sogostiteljica že uvrščena na EP leta 2021.

Sicer pa je švicarska A reprezentanca na prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja lige narodov v sredo z 1:3 klonila pred Portugalsko, kjer je imel strelsko simultanko Cristiano Ronaldo. Avstrijci v svojih vrstah seveda nimajo igralca takšnega kalibra, a so v seštevku posamičnih vrednosti vendarle močnejši od slovenske reprezentance. Res pa je, da jim v Izraelu to ni kaj prida pomagalo. V tem kontekstu točka slovenske reprezentance iz Haife ni zanemarljiva. Slovenski nogometaši sicer že lep čas niso okusili zmage, a so tudi neporaženi že na petih tekmah zapovrstjo.

Kek bi si seveda želel zmagovite nadgradnje, po drugi strani pa se zaveda, da mora ohraniti pozitivne vibracije in spodobna točkovna izhodišča tudi po občutljivem junijskem ciklu. Sloveniji je žreb v prvih štirih krogih namenil tri gostovanja, zato pa jo v zgoščenem jesenskem nadaljevanju čaka navidez ugodnejši razpored. Od preostalih šest tekem bo štiri odigrala doma, res pa je, da jo 6. septembra takoj čaka obračun s favoriziranimi Poljaki.


Najbolj brano