Med Knovs in oblastjo ni bilo nikoli ljubezni

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je po zaslišanju Damirja Črnčeca zavračal očitke, da Knovs z iskanjem odgovornih za prisluškovalno afero presega pooblastila. Takšni očitki in namigi predstavnikov oblasti so stalnica, saj ima v Knovs večino opozicija, pravi Tonin: “Tukaj ni bilo nikoli ljubezni.”

Damir Črnčec se je odzval vabilu, po zaslišanju pa ni dajal izjav.  Foto: STA
Damir Črnčec se je odzval vabilu, po zaslišanju pa ni dajal izjav.  Foto: STA

LJUBLJANA > Damir Črnčec, nekdanji direktor Sove, zdaj pa državni sekretar v kabinetu premierja Marjana Šarca, včeraj po zaslišanju pred Knovs ni dajal izjav.

V škodo Slovenije?

Svoje mnenje, da komisija, ki se je lotila iskati odgovorne za to, da sta se v prisluhe ujela slovenska agentka Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec, je javnosti sporočil v nedeljo zvečer, v pogovoru za TV Slovenija. Črnčec je na strani tistih, ki menijo, da je Knovs z ugotavljanjem odgovornosti presegla pooblastila.

Matej Tonin je po pogovoru, ki so ga člani komisije opravili s Črnčecem in z nekdanjim direktorjem Sove Stanetom Štembergerjem, zavrnil trditve, da komisija ni pristojna in da s pogrevanjem arbitražne afere škoduje slovenskim interesom. “Gre za poskus, da bi se zgodba peljala stran od bistva,” je prepričan. Simona Drenik je imela v času razkritja prisluhov status predstavnice Slovenije in kar je rekla, je bilo stališče države. Da komuniciranje Drenikove in Sekolca ni kompromitiralo arbitraže, je z delno sodbo presodilo arbitražno sodišče, ki je nato končalo postopek.

Ponovno odpiranje zadeve po Toninovem ne ogroža interesov Slovenije v tožbi pred sodiščem EU, je pa razčiščenje afere pomembno za Slovenijo navznoter. “Z vidika interesov Republike Slovenije je izjemno pomembno, da preverimo, kako država pristopa h ključnim strateškim projektom, kakšne tehnične, finančne in človeške resurse zagotavlja pri tako pomembnih projektih.”

Razhajanja ostajajo

Tudi po nastopu Črnčeca, ki je po besedah Tonina korektno sodeloval, in Štembergerja, so se potrdila razhajanja med nekdanjimi direktorji in Drenikovo. Zato se bodo člani Knovs na sedežu Sove pogovorili še z uslužbenci, ki so bili zadolženi za varnostno usposabljanje uradnikov na ministrstvu. Komisija je imela včeraj namen opraviti še pogovor z nekdanjim direktorjem Sove Sebastjanom Selanom, a se ta vabilu ni odzval. Ker ni več zaposlen v državni upravi, se mu niti ni bil dolžen odzvati. Nova zaslišanja se bodo zvrstila konec junija. Takrat bo pred komisijo prišel tudi nekdanji zunanji in sedanji obrambni minister Karl Erjavec, ki je prepričan, da gre za proces proti njemu. Knovs je vabilo poslal tudi Vlasti Vivod, tedanji in sedanji vodji Erjavčevega kabineta.


Najbolj brano