Končno nedeljski večeri brez tovornjakov pod oknom

Danes, 1. junija, je na cestah Kozina-Starod in Postojna-Jelšane začela veljati prepoved vožnje vsem tovornjakom nad 7,5 tone v tranzitu, s katero si domačini obetajo mirnejše življenje.

Pristojni so table, ki prepoveduje vožnjo tovornjakom v tranzitu, 
postavili že sredi tedna. Foto: Danijel Cek
Pristojni so table, ki prepoveduje vožnjo tovornjakom v tranzitu, postavili že sredi tedna. Foto: Danijel Cek

KOZINA, JELŠANE > “Ves daljinski tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone iz Italije proti kontinentalnem delu Hrvaške, Bosni in Hercegovini, Srbiji, ... in obratno se preusmeri na avtocesto Kozina-Ljubljana-Obrežje, ki v tem primeru predstavlja varnejšo vzporedno cestno povezavo z boljšimi prometno tehničnimi elementi,” je poudarila Andreja Knez, v. d. generalne direktorice direktorata za kopenski promet pri ministrstvu za infrastrukturo. To je v začetku maja ugodilo vztrajnim prošnjam prebivalcev ob obeh cestah.

“Table že stojijo, ministrica Alenka Bratušek je obljubo izpolnila, zdaj upamo, da jo bo z nadzorom spoštovanja uredbe tudi policija,” je bil že sredi tedna, ko so delavci postavljali table o prepovedi, zadovoljen Primož Kastelic iz društva Mirna cesta, ki je pristojne opozarjalo na nevzdržne razmere v krajih ob cesti Kozina-Starod. Tudi s protesti in ustavljanjem prometa. Če jim država ne bi prisluhnila, bi z njimi nadaljevali tudi na cesti Jelšane-Postojna, so bili odločeni domačini, ki menijo, da je tudi to prepričalo pristojne. “Izkazalo se je, da se vse da, če je le volja. Zato zdaj čakamo, da država izpolni še drugo obljubo, avtocesto do Jelšan,” je povedala Ana Marija Saftič iz Jelšan. “Danes pa smo seveda zelo veseli. Končno si obetamo en miren nedeljski večer. Do zdaj je bilo vsako nedeljo po 21. uri, ko so sprostili promet tovornjakov, nevzdržno,” je dodala.

Prepoved pa ne bo veljala za lokalni promet oziroma za tovornjake, ki natovarjajo v Sloveniji in vozijo na Hrvaško ali dalje, niti za tovornjake, ki bodo peljali iz ali v tri hrvaške županije: Istarsko, Primorsko-Goransko in Ličko-Senjsko.


Najbolj brano