Vse v prid bolnih! Kakor kdo in kdaj ...

Bolniki ne bodo ogroženi, sta po včerajšnjem snidenju sporočila zdravstveni minister Aleš Šabeder in predsednik zdravniškega sindikata Fides Kuštrin. Fides je namreč te dni dal ministru in javnosti vedeti, da je 1. junij odločilni dan D, ko bodo zdravniki začeli dosledno delati po standardih in normativih. Te odreja veljavna modra knjiga, ki jo je s podpisom sporazuma o zamrznitvi zdravniške stavke decembra 2017 požegnala bivša ministrica Kolar Celarčeva.

Ob takšnih opominih, ki imajo sicer stvarno podlago in ji nihče ne more oporekati, je mnogim bolnikom iz strahu zastalo srce. Tudi njihovim bližnjim in vsem, ki čakajo na diagnozo in zdravljenje. Spraševali so se, kaj bo v ponedeljek. Bodo sploh prišli na vrsto za pregled? Bodo nanj morali čakati še leto dlje? Kaj če bodo v ambulanti na dan pregleda na vrsti 25. ali 30., zdravnik pa ima pravico na dan pregledati le 24 bolnikov? Zelo zaskrbljujoče torej.

Ljudje se čudijo, zakaj vlada in Fides nista sposobna perečih poklicnih vprašanj posebej urejati. Vstran od bolnikov in stavk.

Da se ne bo zgodilo nič od tega, mirita Šabeder in Kuštrin. Ta sicer obljublja podporo vsem, ki dela ne zmorejo in bodo tortej delali manj.

Med ljudmi pa ostaja nelagodje. Hkrati z jezo, saj bolniki niso krivi, da je zdravnikov premalo in so preobremenjeni. Ljudje so jezni tudi na odgovorne za zdravstvo in na državo. In na Fides, ki, kot ugotavljajo, zna zlasti groziti in izsiljevati. Pa čeprav ob tem prisega, da vse, kar počne, dela zlasti v prid bolnikov in kakovosti dela. A so bili včeraj mnogi cinični, ko je Kuštrin poudaril, da Fides ne odstopa od zahteve po izločitvi zdravništva iz javnega plačnega sistema. Torej gre za denar, so se nasmihali. Ljudi vse bolj čudi, zakaj vlada in Fides nista sposobna perečih poklicnih vprašanj posebej sama urejati. Izven ambulant, vstran od bolnikov, brez stavkanja.

Do implementacije standardov in normativov je še dolga pot, poudarjajo mnogi zdravniki vedoč, da jih ni dovolj. To vedo zlasti tisti, ki delajo v ambulantah, in to kdaj tudi prek delovnega časa. Ko dan na dan pregledajo 30, 40 in več bolnikov. Kolikor se da skrbno, zvesti zavezam poklica in osebni etiki. Vedo, da jih bolniki potrebujejo in da ti niso krivi za težave v zdravstvu. In zato, ker so si tega dela zares želeli.

Res niso vsi zdravniki enako vestni in kakovostni. Imajo pa vsi nadrejene. Ti so zadolženi tudi za nadzor in red.


Preberite še


Najbolj brano