Torto je razrezala z motorko

V Kostanjevici, mirni vasici na Krasu, v nedeljo pozno zvečer verjetno nihče ni spal. Domačini so z motornimi žagami, harmonikami, vriskanjem in petjem pričakali sovaščanko Ines Frančeškin, ki je z evropskega prvenstva na Švedskem v gozdnih veščinah prinesla zlato medaljo.

Da obvlada delo z motorno žago, je Ines dokazala tudi pri žaganju 
torte. Foto: Lea Marušič
Da obvlada delo z motorno žago, je Ines dokazala tudi pri žaganju torte. Foto: Lea Marušič

KOSTANJEVICA NA KRASU > Ko se je utrujena vračala z letališča v Ronkah, je Ines Frančeškin že malo slutila, da bo v vasi veselo. Lani, ko se je s svetovnega prvenstva v gozdnih veščinah na Norveškem vrnila kot podprvakinja, so ji namreč sovaščani pripravili nepozaben sprejem. Sredi noči jo je pred vasjo pričakal špalir dvanajstih motork, ki so ustvarjale močan hrup.

V nedeljo, ko je z evropskega prvenstva na Švedskem prihajala s fantom Simonom Furlanom, pa je pred vasjo visel le transparent za dobrodošlico evropski prvakinji. Ines je že mislila, da je to vse in da se bo lahko mirno odpravila v posteljo.

Presenečenje pa jo je tokrat čakalo v centru vasi, kjer so spet zapele žage in tudi harmonike, vriskanje in petje je odmevalo še dolgo v noč. Oče Martin in mama Ivana nista mogla skrivati ponosa, kot tudi sestri Martina in Kerstin. Za sladko presenečenje je poskrbela domačinka Tanja Marušič, ki je spekla torto v obliki debla. Seveda jo je 19-letna Kraševka razrezala z motorko, ki jo vihti bolje kot marsikateri moški.

Pred evropskim prvenstvom mlada Kostanjka ni imela dobrega občutka, saj za priprave ni bilo veliko časa. Ines je zelo samokritična, vse želi izpeljati brezhibno, tudi ko drži sedemkilogramsko motorno žago v rokah. In ko je na tekmovanju nabirala kazenske točke, na medaljo ni niti pomislila. Ko je izvedela, da je bila med 20 dekleti vendarle najboljša, je bilo veselje nepopisno.

To je že njen drugi letošnji velik uspeh. Na nedavni 14. alpsko-jadranski gozdni olimpijadi v Sarajevu se je kot prvo dekle v zgodovini tekmovanja uvrstila v končnico, na tako imenovano kleščenje, kjer je bila na koncu tretja. Uspeh je okronala s skupno posamično in z ekipno zmago med dekleti.

Po napornem tekmovanju na Švedskem dijakinja nima časa za počitek. Žago bo zamenjala za knjige in zvezke, v prihodnjih dneh jo namreč čaka matura. Vaščanom in KS Kostanjevica na Krasu pa je zelo hvaležna, da jo tako podpirajo, saj ji to daje še večji zagon za naprej. AO


Najbolj brano