Brez posodabljanja ni sodobnega zdravljenja

Včeraj so v izolski bolnišnici (SBI) slovesno odprli sklop novih pridobitev, vrednih 3,8 milijona evrov, glavnino z lastnimi prihranki. Gre za kabinet za kardiološko rehabilitacijo, nov endoskopski center, gama kamero s CT in prostorom zanjo ter novo bolnišnično lekarno. Za njeno opremo je država primaknila 450.000 evrov.

Za novo gama kamero s CT so   v kleti SBI, kjer deluje  nuklearna 
medicina, uredili dodatne prostore in že opravljajo preiskave.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Za novo gama kamero s CT so v kleti SBI, kjer deluje nuklearna medicina, uredili dodatne prostore in že opravljajo preiskave.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Naložbe so del programa posodabljanja, lotili so se jih jeseni in letos. Zanje je izolska bolnišnica zagotovila glavnino lastnega denarja.

Pridobili zlasti bolniki

Od minulega tedna deluje ob glavni avli kabinet za kardiološko rehabilitacijo. Uredili so ga, ker jim je ZZZS odobrila dodatni program dela za rehabilitacijo bolnikov po infarktu in tistim s srčnim popuščanjem. Zanj so namenili 170.000 evrov.

3,8

milijona evrov so vredne nove pridobitve v izolski bolnišnici

V nov endoskopski center - prostore in najsodobnejšo opremo - so vložili 1,6 milijona evrov in ga pognali januarja. SBI je konec lanskega leta kupila še najsodobnejšo gama kamero s CT aparatom z zelo nizko dozo sevanja, ki je občutno zmogljivejša. Gre za opremo za nuklearno medicino, kardiološke in ortopedske preiskave, odkrivanje rakavih zasevkov na kosteh ter prikritih vnetij po posegih na okostju. Nato so morali zanjo urediti še posebne prostore v kleti. Naložba je stala milijon evrov.

Razpis in izbor izvajalca za ureditev prostorov za novo bolnišnično lekarno po najsodobnejših standardih so speljali že pred dvema letoma, a se je zatikalo zaradi pritožb neizbranih izvajalcev in postopkov pridobivanja vseh dovoljenj. Čakali so tudi državo, ki je kot ustanoviteljica morala speljati razpis za opremo. Zanjo je država dala 450.000 evrov. Polovico denarja 900.000 evrov vredne naložbe je primaknila SBI. Lekarna bo zdaj med drugim pripravljala tudi citostatike, tako da rakavim bolnikom ne bo več treba v Ljubljano.

Predstojniki dejavnosti, bogatejših za te pridobitve, podarjajo, da so pridobili tako zaposleni kot bolniki, saj bodo lahko zdravljeni po najsodobnejših metodah.

Da se s tem krog posodabljanja ne bo zaustavil, so odgovorni najavili včeraj.

Že novi načrti

“Ponosni smo na te pridobitve, saj nudijo kakovostnejše delo in z njim skrb za bolnike,” pravi strokovni direktor SBI Dušan Deisinger. Poslovni direktor Radivoj Nardin omenja, da se kolektiv zaveda, da bodo nujne še nove posodobitve. V letošnjih načrtih sledijo: junija pogon že zgrajenega heliporta (zanj že poteka postopek pridobivanja uporabnega dovoljenja), v pripravi je objava razpisa za ureditev novih prostorov za hemodializo z 21 posteljami (del, vrednih 2,5 milijona evrov, naj bi se lotili prihodnjo zimo), z razpisom so že izbrali izvajalca za ureditev dodatnih dveh pediatričnih ambulant ob urgentnem centru, v katerega se bosta ponoči vključevali, v postopku je že tudi posodobitev celotnega bolnišničnega informacijskega sistema.


Najbolj brano