“Teran je posebno vino in predstaviti ga želimo na pristen način”

Tradicionalna, letos že 15., prireditev V osrčju dežele terana je tudi letos v krajevno skupnost Tomaj privabila veliko obiskovalcev. Med njimi so bili tako tisti, ki se nanjo redno vračajo, kot tudi turisti, ki so želeli doživeti pristno kraško ponudbo.

Evropski red vitezov vin je tudi letos podelil nagrade zmagovalnim 
vinom. Foto: Samanta Coraci
Evropski red vitezov vin je tudi letos podelil nagrade zmagovalnim vinom. Foto: Samanta Coraci

TOMAJ > Vsako leto uvodni dogodek prireditve gosti druga domačija, letos je bila to turistična kmetija Škerlj v Tomaju. Pod organizacijo se sicer podpisuje krajevna skupnost Tomaj, denarno pa jo podpira sežanska občina, Župan David Škabar je ob odprtju v nagovoru poudaril, da je v 15 letih prireditev postala pomembna, zato ima ogromno podporo okolja.

Tjaša Štolfa iz organizacijskega odbora je poudarila, da je vinorodni okoliš Kras sicer najmanjši v Sloveniji, a je za Kraševce vinska trta bistvenega pomena in tudi pomemben vir dohodka. O prireditvi pa je dejala: “Teran je že veliko let posebno vino in je zelo pridobil na ugledu in veljavi, zato smo ga zaščitili. Želimo ga tudi predstaviti na pristen način.”

Kristina Močnik

obiskovalka s Štajerske

“Vsi smo tudi vinogradniki in zelo radi pridemo pogledat kleti.”

Vinske kleti v Tomaju in okoliških vaseh je letos obiskalo med 1000 in 1500 ljudi, kar je več kot prejšnja leta. “Nekateri so tukaj prvič, veliko pa je takih, ki so z nami že od začetka. Poleg obiskovalcev z vseh koncev Slovenije jih je veliko tudi z italijanske strani Krasa. Zadnja leta pa se pojavlja vse več tujcev, ki pridejo v Slovenijo kot turisti in najdejo informacije na turističnih info točkah ter si želijo pristno vinarsko izkušnjo. Ti ponesejo naše vino v svet,” je še pojasnila Tjaša Štolfa.

Skupina prijateljev s Štajerske je prišla na Kras že šestič: “Štiri leta zapored smo prihajali skupaj z dolenjsko navezo, nato smo imeli dve leti premora, zdaj smo ponovno tukaj,” je pojasnila Kristina Močnik iz Šentjurja. Na Kras jih privablja prijaznost in gostoljubnost domačinov, je povedala in dodala: “Vsi smo vinogradniki in zelo radi pridemo pogledat kleti. Poleg kraške pokrajine, kraških dvorišč in arhitekture nam je všeč to, da nas sprejmejo v svoje okolje in tako vidimo stvari, ki jih sicer ne bi. Ponavadi si vzamemo dva dni časa, drugi dan spoznavamo krasote tega okolja in obiščemo Škocjanske jame. Pred leti smo se peljali z Opčin do Trsta s tramvajem.”

Evropski red vitezov vin je tudi letos podelil nagrade zmagovalnim vinom. Za belo vino je tretje mesto dosegla vinska klet Pri Starčih - Tavčar, drugo domačija pri Cenetovih in prvo turistična kmetija Škerlj. Za teran je tretjo nagrado prejela turistična kmetija Škerlj, drugo vinogradništvo in vinarstvo Petelin-Rogelja in prvo vinska klet Pri Starčih - Tavčar.


Najbolj brano