Tri nove demenci prijazne točke

V Kopru so v sredo odprli tri demenci prijazne točke: v enoti Doma upokojencev Ptuj v Olmu, v bližnjem Gerontološkem centru Koper in Obalnem domu upokojencev na Markovcu.

V Obalnem domu upokojencev na Markovcu so odprli stoto Demenci prijazno točko. Nalepko sta nalepili 
direktorica doma  Neva Tomažič in predsednica združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Obalnem domu upokojencev na Markovcu so odprli stoto Demenci prijazno točko. Nalepko sta nalepili direktorica doma Neva Tomažič in predsednica združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER >Namen takšnih točk je ozaveščanje javnosti o tej bolezni možganskih celic ter pomagati osebam z demenco in njihovim svojcem. Na demenci prijazno točko lahko pridejo po informacije zlasti osebe v zgodnji fazi bolezni, ko so še samostojne in aktivne, njihovi svojci in tudi drugi (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci …), ki imajo pri svojem delu veliko stikov s strankami, med katerimi so tudi osebe z demenco.

Vedo, kako pomagati in svetovati

Zaposleni na točki imajo potrebno znanje in informacije o demenci. Vedo, kakšni so prvi znaki in kako jih prepoznati, kako komunicirati z osebami z demenco, kako jim pomagati v primeru, ko se izgubijo in ne vedo, kje so, kdo so in kako najti pot domov.

V Istri prvi v ZD Izola

Prva demenci prijazna točka v Istri je zaživela junija lani v Zdravstvenem domu Izola, prva na Primorskem pa v novogoriškem domu upokojencev nekaj mesecev prej.

Znaki demence so, denimo, postopna izguba spomina, težave pri govoru (iskanje pravih besed), osebnostne in vedenjske spremembe, upad intelektualnih funkcij, nezmožnost presoje in organizacije, težave pri vsakodnevnih opravilih, neskončno ponavljanje enih in istih vprašanj …

Pod projekt oblikovanja demenci prijaznega okolja se podpisujeta Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica in Alzheimer Slovenija. V Spominčici ocenjujejo, da z odpiranjem tovrstnih točk prispevajo k večji vključenosti oseb z demenco in njihovih svojcev v skupnost, zagotavljajo večjo varnost, mobilnost in dostopnost do storitev, ki jih osebe z demenco v zgodnji fazi bolezni še lahko uporabljajo same (nakupovanje v trgovini, opravila na bankah, poštah, obisk pri frizerju …). S tem osebe z demenco dlje časa ohranjajo svojo samostojnost in ostanejo dejavni člani skupnosti.

Poln oddelek za dementne

Direktorica koprske enote Doma upokojencev Ptuj v Olmu Jožica Šemnički pojasnjuje, da imajo v njihovem domu varovano enoto, v katero lahko sprejmejo dvanajst oseb z demenco. “Oddelek je v celoti zapolnjen, v dnevno varstvo pa lahko sprejmemo še tri osebe, ki se nato družijo z drugimi upokojenci s temi težavami. Redno se našega programa udeležujeta dva upokojenca iz tukajšnjega okolja,” pravi.

Podelitev nalepke Demenci prijazna točka pa je po njenem mnenju potrditev, da imajo strokovno znanje na tem področju in so usposobljeni za delo z osebami z demenco. Negovalni oddelek za osebe z demenco je tudi na Markovcu, kjer prav tako lahko sprejmejo dvanajst ljudi, povpraševanje po namestitvi vanj pa je izjemno.


Najbolj brano