Najprej polovična, nato popolna zapora v Zali

V ponedeljek so delavci Kolektor CPG polovično zaprli glavno cesto skozi sotesko Zala v Idrijo za potrebe gradnje galerije pod največjo previsno, lani zamreženo skalo. Od 29. julija bodo 34 dni delali ob popolni zapori ceste. Obvozi v Idrijo bodo isti kot ob lanski enomesečni zapori. Še dva dni popolne zapore se obeta konec leta, ko bodo z deli prenehali. Nadaljevali pa bodo konec marca prihodnje leto.

Trenutno skozi Zalo velja  polovična zapora, od 29. julija do 1. 
septembra pa bo cesta  zaprta za ves promet. Foto: Saša Dragoš
Trenutno skozi Zalo velja polovična zapora, od 29. julija do 1. septembra pa bo cesta zaprta za ves promet. Foto: Saša Dragoš

ZALA > Te dni pot v Idrijo po glavni cesti skozi sotesko Zala polovično zapirata dva semaforja zaradi gradnje lani načrtovanega podpornega zidu in v ponedeljek začete gradnje galerije pod največjo previsno skalo v soteski. Pod njo so lani namestili poldrugi milijon evrov vredne lovilne mreže in povsem ustavili padanje kamenja. Kljub temu bodo do septembra prihodnje leto pod njo zgradili tri milijone evrov vredno galerijo. To bo zahtevalo leto in mesec dni polovične in 51 dni popolne zapore ceste.

Direkcija obljublja, da ne bo zamud

Galerija v ozki soteski med strmo brežino nad hudournikom Zala in previsno skalo je za CPG Kolektor zahteven zalogaj. V ponedeljek se je z vrtanjem lotil priprav za odstranitev dela kamnite brežine. “Letos bomo odstranili del brežine, da bomo pridobili potrebno širino za izvedbo galerije, izvedbo pilotov in temeljenje. Letos bodo izvedene spodnje povezovalne grede galerije in njena zaledna stena,” so zapisali v direkciji za infrastrukturo. Z deli naj bi zaključili 29. decembra, ob poprejšnji dvodnevni popolni zapori ceste. Daljša, 34-dnevna popolna zapora ceste, bo veljala od 29. julija do prvega septembra.

34 dni julija in avgusta bo popolna zapora ceste v Idrijo skozi Zalo.

Prihodnje leto naj bi zaključno stropno ploščo galerije začeli postavljati 28. marca in vsa dela zaključili 27. septembra. Vmes bo pet krajših popolnih zapor ceste, dvakrat po pet dni aprila in julija, dvakrat po dva dni junija in septembra in en dan ob izteku gradnje.

Direktor agencije za infrastrukturo Tomaž Willenpart je na predstavitvi del v Idriji zagotovil, da so naredili vse za pravočasno izvedbo del. Zaskrbelo je dejstvo, da je sočasno ocenil, da je bilo lansko nameščanje lovilnih mrež ob enomesečni popolni zapori ceste, organizirano odlično. To ne drži, saj so se zaradi pomanjkanja delavcev dela pretirano vlekla. Pomanjkljivo organizacijo pa nakazuje tudi gradnja opornega zidu tri kilometre niže od galerije. Zaradi njega je Zala polovično zaprta že dva meseca. Zid bi lahko hitreje zgradili v času popolne zapore ceste in s tem voznikom prihranili na stotine ur čakanja. Zid je končan in en semafor bodo umaknili.

“Pred kratkim sem si z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek ogledal gradbišče galerije. Zagotovila mi je, da je časovnica načrtovana tako, da z deli ne bodo zamujali. Če bi slabo vreme onemogočalo delo, pa naj bi ob lepem vremenu zamujeno nadomeščali ponoči,” je povedal župan občine Idrija Tomaž Vencelj.

Spet čez Novo Gorico, Gore, Žiri ...

V času popolne zapore ceste v Idrijo bodo veljali isti obvozi kot lani. Za tovornjake nad 7,5 tone čez Novo Gorico, za vozila do te teže pa čez Logatec in Žiri. Tudi najtežjim vlačilcem bodo med 10. in 12. uro omogočili vožnjo iz Trebije v Cerkno in v nasprotni smeri med 16. in 18. uro. “Voznikom osebnih vozil svetujemo, da v navedenih terminih uporabijo druge možne poti,” so pristavili na agenciji. Na tej ozki, strmi in ovinkasti cesti, srečevanje na več odsekih sploh ni mogoče.

To bo še vedno oteženo tudi na številnih odsekih lokalnih obvoznih cest za osebna vozila. Bodisi iz Idrije na petsto metrov više ležeče Gore in naprej v Godovič ali pa iz Idrijske Bele v Zadlog. Bo pa ta cesta, za razliko od lanskega prašenja makadama, asfaltirana. Čez Gore pa bo utrjenih nekaj opornih zidov. “Dela na obvoznih cestah potekajo in bodo do popolne zapore končana,” je zagotovil župan Vencelj.

Medtem ko je bila agencija lani zadovoljna z označitvijo obvozov, pa idrijski turistični delavci niso bili. Ker so v povprečju v primerjavi z letom prej izgubili približno tretjino obiskovalcev in prometa, bodo letos sami postavili dodatne oznake. “Skupaj smo se združili vsi turistični delavci in dali izdelati dodatne smerokaze. Namestili jih bomo tako, da se turisti ne bodo obračali, kot se je to dogajalo lani. V Idrijo jih bomo iz različnih predelov Primorske vodili po več stranskih poteh,” je povedal vodja turističnega rudnika Davor Vodopija.

Agencija pa vsem, ki potujejo v Idrijo svetuje, naj spremljajo informacije o zaporah in stanju ceste v Prometno informacijskem centru na telefonski številki 1970 oziroma na spletni strani www.promet.si.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

More poniž(a)nega mesta

Delna zapora edine napol resne ceste skozi sotesko Zala v Idrijo je največja mora za gradbince. Ni hec niti ni zdravo graditi zahtevno zaščitno galerijo ob prometu. Čeprav se bo polovična zapora s presledki vlekla več kot leto dni, so jo Idrijčani in njihovi obiskovalci navajeni. V minulih dveh desetletjih nenehnih rekonstrukcij so potrpežljivo čakali pred semaforji, da so dobili cesto za povprečnih 50 kilometrov na uro potovalne hitrosti. Idrijčani, utrjeni od brušenja svoje zahtevne kotline,...

Preberi več

Najbolj brano