Večina za ostrejši nadzor na meji

Migracije so ena od najpomembnejših tem v evropski predvolilni kampanji, kar pomeni, da so prav tako pomembne za Slovenijo, ki leži ob schengenski meji in hkrati za Primorsko. Vsi primorski kandidati se zavedajo resnosti te problematike, njihovi odgovori pa se v odtenkih razlikujejo.

Večina primorskih kandidatov za evropske poslance se zavzema za strožji nadzor slovensko-hrvaške meje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Večina primorskih kandidatov za evropske poslance se zavzema za strožji nadzor slovensko-hrvaške meje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Gregor Perič, ki predstavlja SMC, ta je imela v rokah vlado v obdobju migrantske krize, pravi, da mora Slovenija učinkovito varovati svoje meje, EU pa ji mora pri tem pomagati. “Nujna je čimprejšnja reforma schengenskega sistema, ki mora temeljiti na odgovornosti in solidarnosti. Še bolj odločno in z vsemi sredstvi je potrebno nasloviti vzroke migracij v njihovem izvoru. Na meji s Hrvaško pa računam na hiter odziv pristojnih služb, da še strnejo svoje vrste,” pravi Perič.

Obramboslovka Ljubica Jelušič (SD) se ne strinja s trditvijo, da bi morala Slovenija uvesti strožji nadzor na meji s Hrvaško: “Nadzor na mejnih prehodih je že itak strog, ker gre za schengensko mejo. Migranti ne hodijo čez prehode, ampak po skrivnih gozdnih poteh. Zato bi bilo bolje nadzorovati zeleno mejo in v opazovanje meje vključiti tudi prebivalstvo ob meji.” Opozarja tudi na tihotapske združbe, ki naj bi bile izrazito podcenjen vir težav: “Policija bi se morala bolj posvetiti tihotapcem, ki so večinoma naši ljudje in služijo z migranti.” Tudi njen strankarski kolega Matjaž Nemec ne podpira večjega nadzora na mejah. “Migracije moramo naslavljati z odpravo vzrokov migracij, pravičnimi kvotami med državami in razvojno pomočjo državam, od koder migranti prihajajo. Zagotovo ne odobravam posebnih skupnih enot za nadzor notranje evropske meje med Slovenijo in Italijo in ne razumem naklonjenosti najvidnejših slovenskih politikov tej rešitvi.”

Za še dodaten nadzor nad slovensko-hrvaško mejo

Kandidatka SDS Patricija Šulin zagovarja poostren nadzor na meji s Hrvaško, “ker mora biti varnost slovenskih državljank in državljanov na prvem mestu.” Zavzema se za učinkovitejšo zaščito zunanjih meja, zato bi morale evropske agencije, aktivne na področju varnosti, dobiti zadostna sredstva. “V postopku sprejemanja proračuna sem se vsakič zavzemala za dovolj visoka sredstva za varnost in krepitev Frontexa,” še pravi edina aktualna primorska poslanka v evropskem parlamentu.

Tudi Joško Joras, ki tokrat kandidira na listi Zedinjene Slovenije, zagovarja poostren nadzor na slovensko-hrvaški meji: “Naša južna soseda eno govori, drugo pa počne, zato ji je težko zaupati.” Glede migracijske politike dodaja še: “Za zaščito slovenske suverenosti bi morali izvajati stoodstotno slovensko zakonodajo in dati na razpolago dovolj materialnih in človeških virov.”

Tudi v stranki DeSUS zagovarjajo poostren nadzor na hrvaški meji. “Varovanje schengenske meje je potrebno okrepiti. Prihaja poletje, ko se število prehodov meje še poveča, zato se je potrebno na razmere odzvati bolj odločno,” odgovarja Peter Boršič iz obmejne hrpeljsko-kozinske občine. Njegov strankarski kolega Vitomir Mavrič dodaja: “Ker nekatere države EU zaostrujejo nadzor nad svojimi notranjimi mejami, se mi zdi poostren nadzor na hrvaški meji sorazmeren ukrep. Niti pospešena vključitev Hrvaške v schengensko območje ni racionalna rešitev, ker se s tem ne bo zmanjšal pritisk migrantov na meje EU.” Oba sicer menita, da je težave potrebno reševati na izvoru migracijskih procesov ter da se po eni strani občine s temi problemi ne zmorejo ukvarjati, prav tako ne Slovenija brez pomoči EU.

Osredotočenje na zunanje meje

Andrej Šušmelj, ki kandidira na listi SAB, zagovarja skupno migracijsko politiko EU: “Zagotoviti je potrebno skupne vire, tako materialne kot človeške, za reševanje tega problema. Postavljanje meja med članicami EU je treba odpraviti in se osredotočiti na zunanje meje.”

Podobno pravi Peter Golob (Dobra država): “Namesto, da vlada razmišlja o uvedbi mešanih policijskih patrulj na meji z Italijo, naj vse sile usmeri v varovanje južne meje, tudi z napotitvijo večjega števila vojakov. Nujno pa mora poostriti in v okviru EU harmonizirati azilni postopek, ki sedaj omogoča zlorabo. Če bo levica še naprej agitirala za odprtje meja, desnica pa širila nestrpnost do tujcev, v EU tvegamo globok razkol in s tem njeno šibitev.”


Najbolj brano