V Hiši kulture tudi vaška knjižnica

V nekdanji stari šoli v Sv. Antonu, kjer uspešno deluje Hiša kulture z različnimi ljubiteljskimi dejavnostmi, so odprli prvo vaško knjižnico v slovenski Istri. Uporabnikom bo na voljo približno 1400 enot knjižnega gradiva.

V vaški knjižnici v Sv. Antonu je ljubiteljem knjig  na voljo približno 
1400 enot knjižnega gradiva.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V vaški knjižnici v Sv. Antonu je ljubiteljem knjig na voljo približno 1400 enot knjižnega gradiva.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

SV. ANTON > V projektu so moči združili Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, knjigarna Libris in koprska Zveza kulturnih društev. Direktor osrednje knjižnice David Runco ocenjuje, da so s tem postavili temeljni kamen knjižnične dejavnosti na podeželju. “Upam in prizadeval si bom, da bo v prihodnje v Sv. Antonu zaživela krajevna knjižnica,” se nadeja.

Knjižno gradivo iz premične zbirke

Takšna že deluje v Ankaranu in je vključena v cobiss sistem knjižne izposoje. V vaški knjižnici uporabniki takšne možnosti ne bodo imeli in zato gradiva ne bodo mogli rezervirati. Runco pojasnjuje, da so za delovanje vaške knjižnice zagotovili premično zbirko, ki obsega med 200 in 400 enot knjižnega gradiva za različne ciljne skupine bralcev. Štirikrat na leto jo bodo obnavljali oziroma spreminjali.

Urnik vaške knjižnice

Ta teden bo vaška knjižnica odprta vsak dan med 16. in 19. uro, ko si bodo lahko obiskovalci ogledali še razstavo del ustvarjalcev delavnic Hiše kulture. Od prihodnjega tedna bo knjižnica odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih med 9. in 12. uro, ob torkih in četrtkih pa od 9. do 19. ure.

Direktorica Librisa Ingrid Celestina pravi, da so poklonili več kot tisoč knjig, nekaj novih, nekaj pa iz njihovega antikvariata. V vaški knjižnici bo na voljo tudi škatla vzemi-zamenjaj, kjer si bodo lahko uporabniki na takšen način izmenjevali knjižno gradivo. Sodelujoči v tem projektu še dodajajo, da bodo veseli knjižnih poklonov krajank in krajanov, zlasti knjig s področja domoznanstva in otroške literature. “Časi knjigi in bralni kulturi niso najbolj naklonjeni, zato se mi zdi pomembno, da uredimo takšne spokojne kotičke in znova spodbudimo odnos do branja,” meni Celestina.

Radi bi ustvarili domoznansko zbirko

Predsednica Zveze kulturnih društev MO Koper Darija Krkoč, ki upravlja Hišo kulture, je zadovoljna, da je bilo njihovo poslanstvo, torej širiti ljubiteljsko kulturo, dobro sprejeto. “Že snujemo nove projekte in lahko napovem, da bomo jeseni združili moči s centrom dnevnih aktivnosti. Nadejamo se, da bo v prihodnje hiša odprta vsak dan, saj si želimo, da bi se starejši iz tukajšnjih krajev srečevali in soustvarjali kakšne zanimive dejavnosti,” pravi.

Koprski župan Aleš Bržan je mlade pozval, naj berejo in pišejo, da bodo lahko v prihodnosti na knjižne police uvrstili tudi njihova dela. Predsednik sveta KS Sv. Anton Bogdan Kavrečič je optimistično prepričan, da bo vaška knjižnica postala kraj druženja. Napoveduje, da bodo v krajevni skupnosti poskrbeli, da bo knjižnica dobila dela avtorjev iz tukajšnjega okolja. “Želimo si, da bi zaživela domoznanska zbirka in vsakršna pomoč pri tem bo dobrodošla,” dodaja Celestina.

Kulturni program so obogatili učenke in učenci ter Mladinski pevski zbor iz bližnje podružnične OŠ, obiskovalci pa so si lahko ogledali še razstavo del, ki so jih pripravili ustvarjalci delavnic Hiše kulture.


Najbolj brano