“Pleše lahko vsak človek”

Osrednji dogodek Tedna ljubiteljske kulture (TLK) na Krasu je bilo srečanje plesnih skupin iz štirih kraško-brkinskih občin. Ne samo zato, ker je ples osrednja tema letošnjega TLK, temveč tudi zato, ker je plesna dejavnost na Krasu med najživahnejšimi in najbolj ustvarjalnimi. V osmih društvih namreč združuje več kot 350 plesalcev.

Plešejo lahko mladi in stari, moški in ženske, popolni in nepopolni ... V tem sta lepota in bistvo plesa, so  kraška plesna društva potrdila 
moto letošnjega tedna ljubiteljske kulture.  Foto: JSKD OE Sežana
Plešejo lahko mladi in stari, moški in ženske, popolni in nepopolni ... V tem sta lepota in bistvo plesa, so kraška plesna društva potrdila moto letošnjega tedna ljubiteljske kulture.  Foto: JSKD OE Sežana

MURSKA SOBOTA, SEŽANA > Na šestem Tednu ljubiteljske kulture (TLK), ki ga od 17. do 26. maja prirejata Javni sklad za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, se bo po Sloveniji in v zamejstvu zvrstilo več kot tisoč kulturnih dogodkov, njegova osrednja nit je ples.

Z omnibusom koreografij v režiji Minke Veselič Kološa in Nine Meško se je letošnji TLK tudi začel, in sicer v Murski Soboti, kjer so z njim počastili tudi 100. obletnico priključitve Prekmurja matični domovini in festival sodobnega plesa Front@, nad katerim bdi umetniški vodja Matjaž Farič, plesalec, koreograf, režiser in letošnji ambasador TLK-ja. Prav ta festival namreč uspešno razbija stereotip, da je zahtevna plesna produkcija primerna samo za prestolnico. Ob odprtju TLK pa je Farič poudaril tudi pomen plesa za razbijanje še enega stereotipa: “Pleše lahko vsak človek. Pleše lahko 'popolno' in 'nepopolno' telo. V tem se skrivata neposredna lepota in bistvo plesa. V iskrenosti in v resnici našega bivanja.”

Ta misel je bila prisotna tudi v nedeljo zvečer v sežanskem Kosovelovem domu, kjer je zaplesalo 109 plesalcev iz osmih plesnih društev štirih kraško-brkinskih občin. Niso nastopili vsi, saj jih v teh društvih pleše več kot 350, a kljub temu so podčrtali Faričevo misel. Plesala so popolna in nepopolna telesa, mladi in stari, ženske in moški, dekleta in dečki, starinske in sodobne plese, klasični balet in zvrst, imenovano modern ... Plesali so v soncu in nevihti, v pomladni lahkotnosti in jesenskem turobnem vzdušju. Režiser prireditve Romeo Grebenšek je namreč vse povezal s skupno rdečo nitjo - skladbo Štirje letni časi Antonia Vivaldija.

Vsako društvo jo je seveda povezalo s svojim stilom na svoj način: Baletno društvo Sežana s klasičnim baletom, prav tako Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača, ki je dodalo še modern. Izrazitejši je bil sodobni ples pri skupini Mehki čevlji, ki deluje pod okriljem KD Jožeta Pahorja, pa tudi pri KUD 15. februar iz Komna in Oserose iz Sežane. Mažoretke iz Povirja so pokazale, da ne znajo samo vrteti palic in korakati v sprevodih, temveč tudi zaplesati na klasično glasbo, prav tako plesna skupina Štorovke, pri kateri plešejo upokojenke ter plesna skupina Srebrna, ki je ob tem predstavila še stilne in irske plese.

Vladislava Navotnik iz območne izpostave JSKD Sežana, organizatorke nedeljskega dogodka, se je vsem mentorjem zahvalila s priznanji. Prejeli so jih Eugen Todor, Milojka Širca, Mojca Sovdat, Polona Šenkinc, Nataša Ipavec, Siniša Bukinac, Alice Stojko Saliu, Karin Podgornik, Karin Šturm in Marjetka Kosovac.


Najbolj brano