Mladi so ustvarjalni, a tudi kritični in angažirani

Na mladih svet stoji, pravijo. In če sodimo po nedeljski podelitvi nagrad, s katerimi so v Novi Gorici sklenili festival Vizije, se nam za prihodnost ni treba bati. Strokovna komisija je podelila sedem vizionarjev za gledališko in glasbeno ustvarjanje ter dva za fotografijo.

Borut Petrović (levo) in Jakob Šfiligoj sta prejela nagrado za 
igralski tandem v predstavi V našo skuto ne pojdejo.  Foto: Andraž Gombač
Borut Petrović (levo) in Jakob Šfiligoj sta prejela nagrado za igralski tandem v predstavi V našo skuto ne pojdejo.  Foto: Andraž Gombač

NOVA GORICA > Na festivalu, ki v okviru tedna ljubiteljske kulture “odstira pogled v mladinsko ustvarjalnost na področju gledališke, lutkovne, glasbene in fotografske dejavnosti”, je mlade ustvarjalce spremljala strokovna komisija, v kateri so bili igralec in glasbenik Jure Ivanušič v vlogi predsednika in člana, režiser Mare Bulc in glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene. In prav vsak je bil po svoje navdušen nad kakovostjo in tudi angažiranostjo prikazanega.

Vizionarja za najboljšo predstavo v celoti je prejela igra Maus, ki jo je predstavila Gledališka šola Prve gimnazije Maribor. Vizionar za kolektivni odrski nastop je šel v roke skupine Čebelice Društva Gledališče Glej Ljubljana, ki je zaigrala predstavo Iz kokona. Prvi vizionar, ki je pristal v rokah Primorcev, je nagrada za igralski tandem, ki sta jo prejela Borut Petrović in Jakob Šfiligoj za igro v predstavi V našo skuto ne pojdejo Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica, vizionar za dramaturgijo in priredbo pa je razveselil Lano Krmelj, ki si ga je prislužila za predstavo Nora (Hiša lutk): Grotesknost svobode v izvedbi Gledališča Druga scena, II. gimnazije Maribor. Vizionarja za lutkovno animacijo je prejela predstava Voda Lutkovne skupine Zrna / Krožnik društva Koruzno zrno iz Slovenske Bistrice, rock vizionarja za najboljšo rockovsko skupino pa je prejela Ice on fire iz Hinj pri Žužemberku, medtem ko si je rock vizionarja za najboljši vokal pripela Lana Hrvatin iz skupine Le fam iz Šmarij pri Kopru. Fotovizionarki pa sta Romina Kovačič in Ana Skobe.


Najbolj brano