Milo, pesmica, žaluj

Lahko jih hvalite ali kritizirate, pripombe pa dolgoživa skupina Dan D najraje vidi zapisane v Knjigi pohval in pritožb. Osmi album, ki je izšel pri založbi Nika in bo v petek ob 21. uri zadonel na koncertu v Križankah, sta Tomislav Jovanović - Tokac in Nikola Sekulović prišla predstavit na Radio Koper, zatem pa sta odgovorila še na nekaj naših vprašanj.

 Knjigo pohval in pritožb, novi, osmi studijski  album skupine Dan D, sta v Koper prišla predstavit 
basist Nikola Sekulović (levo) in pevec Tomislav Jovanović - Tokac.  Foto: Andraž Gombač
Knjigo pohval in pritožb, novi, osmi studijski album skupine Dan D, sta v Koper prišla predstavit basist Nikola Sekulović (levo) in pevec Tomislav Jovanović - Tokac.  Foto: Andraž Gombač

KOPER, LJUBLJANA > Začelo se je oktobra lani, z “ne-albumom” Milo za drago - kosom mila, iz katerega je treba izluščiti USB ključ z desetimi skladbami. Tomislav Jovanovič - Tokac (glas, kitara), Dušan Obradinovič - Obra (bobni), Marko Turk - Tučo (kitara), Nikola Sekulovič (bas kitara) in Boštjan Grubar (klaviature) so nove pesmi osvajali na koncertih v svojem novomeškem placu za vaje, jih tam posneli, dodali še šest novih - in vse zapakirali v Knjigo pohval in pritožb. Pod sedem skladb je kot producent podpisan Žarko Pak, pod pet Jernej Kržič, pod štiri pa Robi Bulešić.

Nekdo se je potrudil

Album, izdan tako v pravokotni kakor kvadratni različici, je Tadej Abram oblikoval kot knjigo, v katero je mogoče vpisovati pohvale in pritožbe. “Zbujanje pozornosti s takimi prijemi nam ni prioriteta,” pravi Tokac. “Pomembnejše je, da ljudje vidijo, kako se je nekdo potrudil zanje. Ko v roke dobiš tak izdelek, začutiš, da je zadaj daljši proces, od premisleka do izdelave. Podobno je bilo že pri albumu Tiho, ki smo ga izdali na kaseti, položeni v poleno.”

V minulih dveh letih se je na koncertih v placu za vaje zvrstilo kakih 2000 poslušalcev. “To počnemo, ker smo ugotovili, da ljudje od glasbenikov pričakujejo preverjene stvari - v prevodu to pomeni, da hočejo dobre stare skladbe. Ob dobrem starem se počutijo varno, prijetno, kar razumemo,” pravi Sekulović. “Spoznali smo, da zelo tvegamo, če novitete kar takoj ponesemo po širni Sloveniji. Plac za vaje, kjer lahko sprejmemo do 150 ljudi, je naš novi kanal komunikacije. Tja prihajajo poslušalci z vseh koncev domovine in nastopi niso le javne vaje, ampak zaradi naše visoke stopnje odgovornosti posebni koncerti, rituali.”

Od novitet do hitov

Novorojenca je zdaj treba še krstiti. Po desetih letih, kolikor je minilo od dveh razprodanih koncertov s simfoniki, se bo Dan D v petek vrnil v Križanke in novi album predstavil na našem najlepšem prizorišču. “Program bo tridelni,” pojasnjuje Sekulović. “En del bodo največje uspešnice, poleg tega bo še program Tiho in seveda novi album.”

Na njem je kar 16 skladb in za povrh ta glasba terja nekaj več pozornosti, se zavedajo v bendu. Med novimi pesmimi sta tudi Ožina in Bits; besedili zanju je Tokac napisal z dolgoletnim prijateljem, lani umrlim Primožem Žižkom.Tudi sicer je na albumu precej verzov o smrti, minevanju ... “Pri meni je to kar pogosto,” prikima Tokac. “Moj nepresahljivi vir so frustracije in vse podobno v družbi. Sploh se več ne trudim iskati navdiha, samo paziti moram, da ga zapišem, ko pride. Poleg tega sem k pesmim pristopal drugače, nisem pisal kitic ali bil pozoren na to, da je misel zaključena. Prepustil sem se intuiciji, zaupal notranjemu glasu in tistemu, kar sem nakracal na papir. Potem je napisano na pravi način legalo na našo novo glasbo. Tak način dela me je spravil v dobro voljo - bolj si nasmejan, če veš, da so odprta še druga okna in vrata.”

Tokac ni samo pisec, ampak seveda tudi bralec, želi si le, da bi lahko večkrat segel po knjigi. Njegovi najljubši avtorji so de Lautréamont, Hermann Hesse, eksistencialisti ... “Veliko premišljujem o svetu, v katerem sem,” pravi. “Želim si, da bi to čim več počeli tudi drugi. Potem bi morda laže reševali današnje težave. Manj se ljudje ukvarjajo z filozofsko mislijo, bolj so neobčutljivi do sočloveka, manj je empatije.”

Kakšna pa je zgodba na rep pripete, napol skrite pesmi Wonder? “Napisal sem jo v angleščini in jo skušal prevesti, a v slovenščini ne bi bila enako močna,” se nasmehne Tokac. Sekulović prikima: “Malo me moti, da ni v slovenščini, saj je ena najboljših na albumu. Hitro smo jo naredili in posneli, tudi pri miksanju je zahtevala malo dela. Bila je ena prvih na zbirki in ena tistih, pri katerih je Obra doktoriral iz novega pristopa k bobnom - tukaj tudi bobni skrbijo za harmonijo. To je možno samo med prijatelji.”


Najbolj brano