Policisti do konca maja poostreno nadzirajo kolesarje

Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev, kolesarjenje pa vse bolj razširjena aktivnost, zato policisti v tem mesecu skrbijo, da bo čim bolj varna. Po vsej državi namreč poostreno nadzirajo kolesarje in druge udeležence v prometu, saj poteka nacionalna preventivna akcija za varnost kolesarjev.

Nemalokrat  so kolesarji žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja 
voznikov  vozil,  včasih pa  tudi zaradi svojih napak. Foto: Leo Caharija
Nemalokrat so kolesarji žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov vozil, včasih pa tudi zaradi svojih napak. Foto: Leo Caharija

Do konca maja bodo policisti še posebej pozorni na kolesarje v prometu, saj so osrednji cilji nacionalne akcije omogočiti varno kolesarjenje, zmanjšati število umrlih in hudo poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade.

Tudi med vožnjo s kolesom brez mobitela

V akciji sodeluje več ministrstev, občin, organizacij in društev, akcijo pa vodi in koordinira javna agencija za varnost prometa. “Policisti v tem obdobju poostreno nadziramo, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometne predpise. Pozorni smo tudi na pravo stran vožnje kolesarjev in vožnjo skozi rdečo luč v križišču, na vožnjo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, na uporabo kolesarske čelade, na izsiljevanje prednosti,” našteva Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave. “Prav tako preverjamo uporabo mobilnega telefona, ki je lahko med vožnjo s kolesom zelo nevarna,” je poudaril.

V nesrečah letos udeleženih 16 kolesarjev

Letos so na območju novogoriške policijske uprave obravnavali 279 prometnih nesreč, kolesarji so bili udeleženi v 16 nesrečah. Prometnih nesreč s smrtjo kolesarja letos niso obravnavali (lani eno), šest kolesarjev je bilo huje in osem lažje poškodovanih. Obravnavali so tudi dve nesreči, v katerih se kolesarja nista poškodovala. Kolesarji so letos na severnem Primorskem povzročili enajst nesreč.

Pozorni so tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, ki marsikdaj ogrožajo kolesarje. Nemalokrat so kolesarji žrtve zaradi neustreznega ravnanja voznikov, ki vozijo prehitro, pod vplivom alkohola ali preblizu desnemu robu vozišča, jim izsiljujejo prednost ... “Kolesarji so zelo redko povzročitelji prometnih nesreč, skupaj s pešci pa sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu,” je še dodal Božnik.

Nesreče se zgodijo tudi zaradi napak kolesarjev

Policisti se ob tem zavedajo, da se določene nesreče zgodijo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev. Ti namreč v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo izven kolesarskih stez, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav ga lahko prečkajo le tako, da kolo potiskajo ob sebi, vozijo ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, se nepravilno razvrščajo ali zavijajo ter spreminjajo smer vožnje, vozijo pod vplivom alkohola, izpuščajo roke s krmila kolesa, vozijo predmete in druge osebe na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji … Za te prekrške jim policisti izdajo globe.


Najbolj brano