Združeni ustvarjalci poželi ovacije

Kar 110 nastopajočih domačih glasbenih in dramskih ustvarjalcev je z uprizoritvijo prve slovenske spevoigre Jamske Ivanke avtorja Miroslava Vilharja napolnilo Kulturni dom Postojna in Krpanov dom v Pivki ter navdušilo številne obiskovalce.

Jamsko Ivanko so združeni glasbeni in dramski ustvarjalci odigrali in odpeli kar štirikrat. Foto: arhiv Občine Pivka
Jamsko Ivanko so združeni glasbeni in dramski ustvarjalci odigrali in odpeli kar štirikrat. Foto: arhiv Občine Pivka

POSTOJNA, PIVKA > “Uprizoritev je uspela združiti naše kulturne sile in pokazala, kako velik potencial na tem področju premoreta obe občini, predvsem pa je uresničila vodilo, da Vilhar povezuje,” je bil zadovoljen Miran Žitko, glavni organizator in eden od solistov. Trud vseh sodelujočih je po večmesečnih zahtevnih pripravah poplačal izjemen odziv občinstva. Poleg dveh glavnih predstav so pripravili še predpremiero v Postojni in v Pivki javno generalko. In skoraj zagotovo te uprizoritve niso bile zadnje.

Jamska Ivanka, “domorodna igra s pesmimi”, kot jo je poimenoval Vilhar, je izšla leta 1850, prvič je bila v celoti uprizorjena leta 1871 in do konca 19. stoletja še večkrat, v 20. stoletju pa redkeje. Nazadnje je bila priredba na ogled v Lutkovnem gledališču v Ljubljani leta 2001.

Združeni postojnski in pivški ustvarjalci so jo po Žitkovi zamisli zdaj na oder ponovno postavili ob sklepu obeleževanja lanske 200. obletnice rojstva Miroslava Vilharja, hkrati pa z njo počastili tudi 150. obletnico tabora na Kalcu in 110 let mesta Postojna. Čeprav je Vilhar ljubezensko zgodbo postavil v 12. stoletje in čas križarskih vojn, v okolico današnjega Predjamskega gradu in na grad Kalc, njeni domoljubni elementi ostajajo aktualni tudi danes.

Pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika so jo predstavili Orkester GŠ Postojna, pianistka Snježana Pleše Žagar, moški pevci osmih združenih pevskih zborov iz postojnske in pivške občine, solisti sopranistka Jerneja Sojer Smerdu, mezzosopranistka Janja Konestabo, baritonist Jure Počkaj in tenorist Miran Žitko ter Gledališka skupina Ščuka iz Planine. Avtorica priredbe, scenografije in režije je Maja Batagelj, za godalni orkester je delo priredila Ana Celin Lenarčič. Sodelovala sta tudi ravnatelj GŠ Postojna Edvard Popit in dolgoletna dirigentka Godalnega orkestra te šole Marinka Kukec Jurič, za tehnično podporo je poskrbel Silvo Čuk. Uprizoritev Jamske Ivanke je skupni projekt Občin Postojna in Pivka z denarno podporo LAS med Snežnikom in Nanosom.


Najbolj brano