Manj smeha na odru, ampak več aktualnih vprašanj

Festival Vizije, ki bo v okviru tedna ljubiteljske kulture potekal od petka do nedelje, velja za največji, najkakovostnejši in najbolj raznolik festival mladinske kulture v Sloveniji. Združuje vsa umetniška področja mladinskega ustvarjanja, najmočnejši poudarek pa daje odrski umetnosti. Vizije sooblikujejo tudi letošnje festivalsko leto kulture v novogoriški občini.

Letošnje Vizije so včeraj v novogoriškem gledališču predstavili (z leve) Miha Golob, Matjaž Šmalc, 
Maja Jerman Bratec in Sabina Volk Simčič. Foto: Ana Cukijati
Letošnje Vizije so včeraj v novogoriškem gledališču predstavili (z leve) Miha Golob, Matjaž Šmalc, Maja Jerman Bratec in Sabina Volk Simčič. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) prireja v Novi Gorici ta konec tedna že enajste Vizije, najpomembnejši festival mladinske kulture v Sloveniji. Od petka do nedelje bo na petih prizoriščih združil 150 mladih gledaliških, lutkovnih, glasbenih in fotografskih ustvarjalcev iz vse Slovenije.

“Čaka nas kreativen, mladosten in drzen konec tedna,” je včeraj na predstavitvi v novogoriškem gledališču napovedala Sabina Volk Simčič, koordinatorka JSKD Nova Gorica, kjer že enajsto leto prirejajo festival Vizije. “Preplet gledališke in lutkovne ustvarjalnosti bodo kot vsako leto v petek popestrile še fotovizije, v soboto zvečer pa rock vizije s koncertom petih izbranih skupin,” je pojasnil Matjaž Šmalc, direktor festivala, in izdal, da bodo prihodnje leto srečanje razširili še s filmsko in video dejavnostjo.

Teden ljubiteljske kulture

Na 6. tednu ljubiteljske kulture, ki ga prirejata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenija (ZKSD), se bo od petka do nedelje, 26. maja, na celotnem slovenskem kulturnem prostoru zvrstilo več kot tisoč dogodkov, slovesno pa ga bodo odprli v Murski Soboti. Tam je vodja Urška Bittner Pipan na predstavitvi poudarila, da je to vseslovenski projekt, katerega vloga je promocija ljubiteljske kulture, zlasti pa ustvarjalnosti v sodobni družbi. Častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor.

Mojstrovine bodo dobile odmev

Letos je na fotografski natečaj prispelo 36 ciklov fotografij na temo spominov, žirija pa je izbrala dvanajst najboljših mladih fotografov, ki bodo svoja dela postavili na ogled v rotundi SNG Nova Gorica. Razstavo bodo odprli v petek ob 19. uri, ko bo razglasili tudi fotovizionarja, zmagovalca natečaja.

Gledališki del festivala, ki je osrednji del Vizij, sestavlja osem izbranih predstav. “Zame je bil poseben privilegij gledati izbor prijavljenih predstav in izbrati najboljše,” je povedal selektor gledališkega dela festivala, režiser Miha Golob: “Zelo navdihujoče je opazovati mlade na odru in spoznavati, kako razmišljajo, delajo ... Ugotovil sem, da bo letos na odru manj smeha, a so vse produkcije aktualno angažirane.”

Osem najboljših predstav je izbral na podlagi različnih kriterijev, predvsem pa glede na konceptualno celoto izdelka. “Vse so zelo kakovostne in vesel sem, da bodo dobile odmev pri gledalcih iste starosti,” je sklenil.

Posneli bodo album

Odprtje festivala bo v petek ob 20. uri v gimnazijski gledališki dvorani, ko bodo člani domačega Amaterskega mladinskega odra (AMO) zaigrali avtorski projekt V našo skuto ne pojdejo.

V soboto zvečer bo na Mostovni sledil koncertni izbor najboljših mladinskih rock skupin. Med petimi najboljšimi so kar tri s Primorskega - Le Fam iz Šmarij pri Kopru, Cona 40 s Škofij in Hairx iz Nove Gorice. Iz Tržiča prihaja skupina Tomcat, Ice on Fire pa iz vasi Hinje pri Žužemberku. Finalisti bodo ob pomoči Vala 202 posneli digitalni album. Nastopil bo tudi Kombo C, lanski zmagovalec Rock Vizij.

Festival se bo zaključil v nedeljo popoldne v SNG Nova Gorica, ko bodo razglasili zmagovalce posameznih natečajev in podelili vizionarje. Izbrala jih bo tričlanska strokovna žirija, ki jo bodo sestavljali Jure Ivanušič, Jernej Vene in Mare Bulc.


Najbolj brano