Grajska gospoda iz raja na krasu

Drago Kolenc je raziskal številne vire in obiskal mnoge ustanove, od domačih do salzburških, dunajskih, tržaških in reških. Opravil je temeljito in natančno delo in nastala je zanimiva knjiga, ki razkriva doslej slabo poznano zgodovino graščin Ravne in Šilentabor in z njima povezanih osebnosti.

Drago Kolenc je pivškemu občinstvu nastajanje knjige in njeno 
vsebino predstavil v pogovoru z urednico Dragico Jaksetič.  Foto: arhiv Občine Pivka
Drago Kolenc je pivškemu občinstvu nastajanje knjige in njeno vsebino predstavil v pogovoru z urednico Dragico Jaksetič.  Foto: arhiv Občine Pivka

PIVKA > “Dvorec Ravne je bil v 17. stoletju sedež ene večjih plemiških posesti na Slovenskem, o njem pa smo dolgo časa zelo malo vedeli. Skupaj z izginulo protiturško trdnjavo na Šilentabru je bil hkrati tudi domovanje ene zelo vplivnih plemiških družin v nekdanji avstrijski deželi Kranjski. Bila je to rodbina vitezov in poznejših baronov Raunachov, o kateri smo vedeli še manj,” je v uvodu v svojo pravkar izdano knjigo Grajska gospoda iz raja na krasu: pivški graščini Ravne in Šilentabor zapisal avtor Drago Kolenc, sicer Postojnčan, znan tudi kot avtor knjig Kraji, kjer je prepih doma in Dober dan, Krpanova dežela.

Prav po zaslugi njegove obširne raziskave in pomoči zunanjih sodelavcev je neznank o pivških graščinah odslej manj. Zgodovinska pripoved želi po avtorjevih besedah pokazati, da so na Pivškem obstajali tudi močni centri fevdalnih oblasti, v graščinah pa so se rojevale in bivale osebnosti, ki so imele velik vpliv ne samo na dogajanje na Slovenskem, ampak tudi širše v evropskem prostoru.

V knjigi je med drugim opisal tri plemiške rodbine, doslej praktično nepoznano rodbino De Leo, pa viteza Bernardina, najslavnejšega izmed Raunachov, ki je bil tudi dvorni svetnik, kranjski deželni upravnik in eden od poveljnikov za obrambo vzhodnih mej cesarstva. Lastnica Raven je bila tudi družina Hohenwart, iz katere je izšel ustanovitelj današnjega Narodnega muzeja Slovenije, naravoslovec Franc Jožef Hanibal Hohewart.

Slikovno bogata knjiga, ki jo je izdala Občina Pivka, pa je z zaključnim prispevkom urednice Dragice Jaksetič o stavbni dediščini za novi čas tudi spodbuda prizadevanjem za oživitev ravenskega dvorca in dela njegove bivše posesti.

Knjigo so premierno predstavili v Pivki prejšnji teden, ta četrtek ob 19. pa bo njena predstavitev tudi v postojnski knjižnici.


Najbolj brano