Želi nasmejane odbojkarje

Alberto Giuliani je v Ljubljano dopotoval nasmejan. Ve, da bo imel v rokah dober material, zdaj pa bo od njega in njegovih pomočnikov odvisno, kako se bo reprezentanca, ki se bo zbrala ta teden, pripravila za tri velike cilje: julijski domači kvalifikacijski turnir za uvrstitev v zlato ligo, avgustovske kvalifikacije za olimpijske igre in septembrsko evropsko prvenstvo. Slovenija bo v Ljubljani gostila eno izmed kvalifikacijskih skupin.

Z leve: Sebastjan Škvorc (pomočnik selektorja), Metod Ropret 
(predsednik OZS), Alberto Giuliani (selektor) in Tine Urnaut 
(kapetan reprezentance) Foto: Nebojsa Tejic/STA
Z leve: Sebastjan Škvorc (pomočnik selektorja), Metod Ropret (predsednik OZS), Alberto Giuliani (selektor) in Tine Urnaut (kapetan reprezentance) Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > “V veliko čast mi je, da sem tukaj. To sicer rečejo vsi trenerji, ko pridejo na novo delovno mesto, a verjemite mi, da to ni vljudnostna floskula, ampak res tako mislim. Menim, da sem prevzel odlično reprezentanco, tudi vtisi o vsem okoli nje so odlični,” so prvi vtisi italijanskega strokovnjaka. Alberto Giuliani ima podobno filozofijo kot Andrea Giani, ki je s slovensko reprezentanco dosegel največje uspehe.

"Z Andreo sva prijatelja, seveda sem se pri njem tudi malo pozanimal o vsem v Sloveniji, nisem pa od njega iskal nasvetov. Imava podobno filozofijo, oba sva povsem predana odbojki, jaz si seveda želim, da bi ponovil njegove dosežke. Želim zmagati na vsaki tekmi, čeprav vem, da to ni mogoče. Naredil bom vse, da bomo dobili čim več tekem. Želim, da bi ekipa igrala hitro, veliko pozornosti posvečam tudi obrambi. Delal bom tudi na vzdušju, želim nasmejane igralce, na igrišču in izven njega. Vzdušje v ekipi je vedno zelo pomembno. Če odnosi niso dobri, je težko delati,” meni italijanski strokovnjak, ki zaradi visokih ciljev zveze nima večjih pritiskov.

Alberto Giuliani

selektor slovenskih odbojkarjev

“Na treningih zahtevam resnost, delo in disciplino, na drugih mestih pa naj se fantje veselijo, šalijo, zganjajo norčije.”

“V tem pogledu jaz nisem pomemben. Pomembni so igralci, ti ne smejo imeti prevelikega pritiska. Imamo tri enakovredne cilje, povsod želimo biti uspešni. A takoj se bomo obrnili le na prvega, fokus bo le na prvem, potem pa bomo šli korak za korakom,” je dejal Giuliani.

“Na treningih zahtevam resnost, delo in disciplino, na drugih mestih pa naj se fantje veselijo, šalijo, zganjajo norčije,” ni videti strog vodja ekipe, ki nima več pogodbenih obveznosti s turškim klubom Halkbankom. Tako se bo v prihodnje lahko povsem posvetil delu z Alenom Šketom, s katerim sta sodelovala pri klubu, in njegovimi kolegi na čelu s kapetanom Tinetom Urnautom. Ta izmed treh velikih ciljev na prvo mesto vendarle postavlja evropsko prvenstvo. “Res je, želimo popraviti raznorazne krivice in se uvrstiti v zlato ligo, res si želimo izpolniti svoje sanje in se uvrstiti na olimpijske igre, a meni osebno bo vendarle najpomembnejše domače evropsko prvenstvo. Kako lepo pa bilo, če bi se najprej uvrstili na zlato ligo, nato na olimpijske igre, potem pa napolnili dvorano v Stožicah in tam zmagovali,” je svoje želje predstavil odbojkar Modene, ki pa bo v naslednjih dneh najbrž zamenjal klub, saj ima v roki več kakovostnih ponudb.

Ekipa ima za zdaj dogovorjeni prijateljski tekmi z Italijo, išče pa še kakšnega tekmeca. “Julija se bomo dvakrat pomerili z Italijo, želim pa še kakšno tekmo. Je pa tekmeca na naši ravni v tem času težko dobiti, saj vsi igrajo svetovno ligo,” je še povedal Giuliani. STA, BG


Najbolj brano