Proračun je pod streho, županove koalicije pa ni več

Čeprav je danes večina piranskih občinskih svetnikov sprejela letošnji proračun, župana Đenia Zadkovića čaka težak mandat. Ostal je namreč brez podpore večine svetnikov Gibanja za občino Piran, in se celo soočil s pozivom liste Naš kraj, naj odstopi, saj da ne obvlada osnov županovanja.

Župan Đenio Zadković po tem, ko si je oddahnil zaradi sprejetega 
proračuna.  Foto: Alenka Penjak
Župan Đenio Zadković po tem, ko si je oddahnil zaradi sprejetega proračuna.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > “Vesel sem, da je proračun sprejet, ne delam pa si utvar, da bo poslej kaj lažje,” je po glasovanju, ko so svetniki za en glas nagnili tehtnico in končno sprejeli predlog letošnjega proračuna, za naš časnik dejal piranski župan Đenio Zadković.

Na naše vprašanje, kdo so v tem trenutku njegovi koalicijski partnerji, odgovarja, da zaenkrat še nihče. “Prihodnje dneve me čakajo sestanki z ožjimi sodelavci in s člani stranke. Preučili bomo, kaj in kako naprej,” je naslednje korake nakazal župan Zadković.

Đenio Zadković

piranski župan

“Vesel sem, da je proračun sprejet, ne delam pa si utvar, da bo poslej kaj lažje.”

Ni spremenil še ničesar

Spomnimo, da je predlog 30 milijonov evrov težkega proračuna svetnikom predstavil že marca, nanj je sprva vezal tudi zaupnico, na seji pa predlog proračuna zaradi nasprotovanj, predvsem iz vrst Gibanja za občino Piran, umaknil. Proračun je popravil ter, denimo, maritimno ureditev Centra za vodne športe in 650.000 evrov vredno sanacijo klifa iz njega celo umaknil ter denar prerazporedil drugam, skladno s svetniškimi željami.

A glasov svoje, danes že nekdanje koalicije, ni pridobil. Očitajo mu, da ni razdrl pogodbe za gradnjo novega zdravstvenega doma v Luciji in naročil še tretje revizije domnevno predragega projekta. Verjetno pa mu še bolj od tega zamerijo, da Okolje Piran kot vršilec dolžnosti še zmeraj vodi Alen Radojkovič, član stranke SD in zaradi rušenja med Portorožani priljubljenega lokala Kanela najbolj osovražen med starimi političnimi strukturami.

Med osmimi svetniki Gibanja za občino Piran so svoj glas proračunu namenili le Karlo Radovac, Katja Blažič in Gabrijel Franca, Davorin Petaros in Nevenka Kavčič (člana civilne iniciative), Kristijan Cerovac, Lara Fojan Zanutto in Dina Kolar pa so se s svojim nasprotovanjem proračunu (in županu Zadkoviću) pridružili opoziciji.

Podporo proračunu so odrekli tudi v strankah SD, Levica, SDS in Slovenija za vedno, medtem ko se je stranka Piran je naš glasovanja vzdržala.

Podpora liste Naš kraj

Potrebne glasove je Đenio Zadković našel pri svojem največjem nasprotniku v predvolilni kampanji, pri Tomažu Gantarju oziroma njegovi listi Naš kraj. Čeprav so mnogi dvomili, ali bo pet občinskih svetnikov liste Naš kraj dobilo dovoljenje, da s svojim glasom podprejo proračun, so danes storili prav to. A obenem je svetnik Robert Fakin županu namenil tudi nekaj ostrih besed, saj je prepričan, da mandata ne bo končal.

“Župan kljub njegovi kozmični širini ne obvlada osnov županovanja in bi zato po mojem mnenju moral odstopiti. S tem bi dokazal da je res dober človek, saj se veličina človeka kaže tudi s tem, da se prizna poraz ali nemoč,” je bil neposreden Robert Fakin.

Za proračun je glasovala tudi Milica Maslo Bezer (Desus), saj meni, da vsakdo od svetnikov prevzema odgovornost za sprejem proračuna. “Tisti, ki je zmagal, ima večjo odgovornost kot opozicija. Đenio Zadković je dobil mandat, da izpolni obljube in doseže cilje skupaj s svojo koalicijo. Desus na pogovore, kaj šele v koalicijo, ni bil pozvan. Ampak jaz sem kot članica Desusa v koaliciji z občani. Želim, da se politika v občini umiri in oblikuje koalicija, s katero se bo zagotovila stabilnost občinskega sveta,” je svoj glas utemeljila svetnica.

Svoj glas proračunu so dali še Denis Fakin (SMC) in predstavniki italijanske narodne skupnosti Andrea Bartole, Nadia Zigante in Manuela Rojec.

Naslednji piranski politični obračun je pričakovati, ko bodo svetniki potrjevali novega direktorja Okolja Piran.


Najbolj brano