Žuborenje tekmovalnosti in vztrajnosti

Včeraj se je v tekmovalnosti, vztrajnosti in predvsem v velikem veselju na prenovljenem atletsko nogometnem stadionu na Brajdi na 26. regijskih igrah SOS pomerilo 136 tekmovalcev oziroma deset ekip iz primorsko notranjske regije. Medalje so prinašale ponos, toda še pomembnejše je bilo prijetno druženje oseb z motnjami v duševnem razvoju in številnih spremljevalcev.

 Specialna olimpijada je udeležence povezala v tekmovalnosti in 
veselju.  Foto: Neva Blazetič
Specialna olimpijada je udeležence povezala v tekmovalnosti in veselju.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Na prenovljeni atletski stezi, ki je tekmovalcem nudila idealne pogoje, ni bilo ne konca ne kraja spodbujanja in objemanja ter vzklikov veselja in ponosa. Tekmovanje je potekalo v treh disciplinah, v atletiki, elementih košarke in balinanju, ki pa so ga izvedli na balinišču v centru Tolmina.

“Uživala sem v teku na sto metrov in ponosna sem na medaljo, ki je nagrada za vložen trud. Rada tečem okoli Vipave, pomaga in spodbuja me osebna trenerka. V Tolminu je nova steza res prijetna za noge. Tekmovalci podpiramo drug drugega,” je bila z včerajšnjim izidom in druženjem zadovoljna Ema Škrlj iz Cirius Vipava. Nejc Šebenik iz VDC Postojna se je skupaj s kolegi veselil zmage v teku štafet: “Tekel sem kolikor je šlo hitro, kar dolga je bila proga. Rad tekmujem in današnje merjenje naše kondicije v Tolminu je bilo res super.”

Največja nagrada je medalja okoli vratu

Da je vse potekalo gladko, je skrbela vodja prireditve Mateja Ivančič Leban, ki so ji pomagali številni, med njimi tolminska osnovna šola, člani atletskega društva in nogometnega kluba. Največ medalj je podelila Judita Špolad, vodja podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami, ki deluje v okviru OŠ Tolmin. “Poleg tekmovalcev smo gostili tudi 44 spremljevalcev. Razpisanih je bilo več disciplin, v primorsko notranjski regiji smo se osredotočili na tri, v katerih je potekalo tekmovanje. Ponosni smo, da si je tudi sedem naših učencev prislužilo kar nekaj medalj. Fantje in dekleta so zelo motivirani, radi zmagujejo. Največja nagrada je medalja okoli vratu.”

Kot pravi, je specialna olimpijada način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju in njihovih družin, ki sodelujejo v številnih programih. Ohranjanja psihofizične sposobnosti in spodbuja vsesplošno socializacijo. Slogan specialnoolimpijskega gibanja, ki se je na pobudo družine Kennedy začelo leta 1963 v ZDA, se glasi: “Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.” Danes je v svetovno gibanje vključenih že prek 200 programov iz 150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. Specialna olimpijada Slovenije spada pod evro-azijsko okolje.

Na Brajdi je še veliko načrtov

Zadnji del tekmovanja so si ogledali tudi predstavniki občine in sekretarka na ministrstvu za šolstvo Martina Vuk, ki je skupaj z županom Urošem Brežanom prerezala trak in atletsko nogometni stadion predala namenu. “Šport povezuje ljudi, nas krepi in je prav za vsakogar, kar razkriva tudi današnja specialna olimpijada,” je razmišljala Vukova. V obnovo atletsko nogometnega stadiona je Občina Tolmin vložila več kot milijon evrov. “Prav toliko denarja bo treba zagotoviti za okoli sto metrov dolg, delno vkopan objekt z garderobami in ostalimi prostori ter za tribune z okoli 300 sedeži nad njim, ki ga bomo zgradili do konca leta 2021 in ga bomo odprli ob stoletnici tolminskega nogometnega kluba,” napoveduje župan.


Najbolj brano