S telovadbo nad posledice sedečega dela

Ljudje, ki več ur na dan sedijo za pisalno mizo ali posedajo pred TV ekranom, bi morali vsak dan telovaditi v povprečju vsaj 40 minut, da bi preprečili zdravstvene težave. To je znova potrdila najnovejša avstralska raziskava.

Če imate sedeče delo, vsak dan telovadite, pešačite ali kolesarite, svetujejo v najnovejši raziskavi.
Če imate sedeče delo, vsak dan telovadite, pešačite ali kolesarite, svetujejo v najnovejši raziskavi.  

Izsledke raziskave o preprečevanju škodljivosti večurnega sedenja na splošno zdravje, opravili so jo v Avstraliji, je nedavno objavila revija The Journal of the American College of Cardiology. Izsledke je zatem objavila tudi nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskavo so vodili strokovnjaki univerze v avstralskem Sydneyju. Ugotovili so, da ljudje, ki vsak dan presedijo vsaj šest ur in se nato ne ukvarjajo z nobeno rekreacijo ter ne telovadijo, prej umirajo zaradi srčno-žilnih bolezni kot tisti, ki telovadijo uro na dan. Raziskava je trajala devet let. V njej je sodelovalo skoraj 150.000 ljudi, starejših od 45 let.

150.000 ljudi, starejših od 45 let, je zajela raziskava.

Potrdili so tudi povezavo med vsakodnevnim dolgotrajnim sedenjem, ki traja dlje od šest ur, z drugimi zdravstvenimi težavami. Na prvem mestu je prekomerna telesna teža, sledijo bolezni srca, diabetes, rak in depresija. Večkratno vstajanje med sedečimi opravili pa je zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni pri tistih, ki vsak dan sedijo štiri ure ali manj. Vendar pa večkratno vstajanje hkrati ni imelo skoraj nobenega učinka pri tistih, ki sedijo dlje od štirih ur na dan.

Zanimiva je tudi ugotovitev, da tisti, ki po več ur sedijo, zatem pa so bili vsak dan telesno aktivni, s telesno dejavnostjo bistveno zmanjšajo tveganje za pojav negativnih posledic na zdravju. Pri tej skupini v raziskavi sodelujočih je šlo v povprečju za 20 do 40 minut zmerne telesne aktivnosti - na primer vsakodnevno pešačenje, hoja po stopnicah, redna vadba v telovaddnici, rekreativno plavanje.

40-60 minut telovadbe na dan priporočajo ljudem, ki sedijo najmanj šest ur.

“Ljudje, ki so bili telesno nedejavni in so dan na dan sedeli več kot osem ur, so imeli za 107 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni od tistih, ki so bili vsak dan telesno aktivni vsaj uro in so sedeli manj kot štiri ure na dan,” je sporočil vodilni avtor raziskave, profesor Emmanuel Stamatakis.

Avtorji raziskave zato priporočajo vsem, ki opravljajo sedeče delo ali so nagnjeni k lenobnosti, naj v svoj življenjski ritem vsak dan vgradijo redno gibanje. Kakršnokoli gibanje je priporočljivo, najboljša pa je zmerna do živahna telesna dejavnost, zaradi katere človek postane zadihan. Zato priporočajo vsaj redne vsakdanje sprehode, pri čemer kaže ritem hoje stopnjevati. Med oblike rekreacije sodi tudi kolesarjenje. Svetujejo še telesno vadbo, ki jo lahko človek opravi tudi doma, morda ob spodbudni živahni glasbi.


Najbolj brano