S semaforjem do zdravih obrokov

Brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš, ki so jo nedavno predstavili slovenski javnosti, je takoj vzbudila veliko zanimanje potrošnikov. Z njeno pomočjo lahko kupec že med nakupovanjem hrane preverja hranilno vrednost živil in, denimo, v njih skrite sladkorje, soli, maščobe. To je pomembno za zdravje, hkrati tudi za kronične bolnike s strogimi dietami.

Nakupovanje živil s skeniranjem črtne kode s pametnim telefonom - koristen pripomoček za potrošnike.  Foto: Pixabay.com
Nakupovanje živil s skeniranjem črtne kode s pametnim telefonom - koristen pripomoček za potrošnike.  Foto: Pixabay.com

Brezplačna mobilna aplikacija “Veš, kaj ješ?!” oziroma VešKajJeš je preprost pripomoček pri izbiri živil, saj prikaže hranilno sestavo. Oblikovali so jo strokovnjaki Inštituta za nutricionistiko, Instituta Jožef Štefan in Zveze potrošnikov Slovenije v okviru programa Inovativne rešitve za informirane odločitve ob pomoči zdravstvenega ministrstva.

Sodelovanje potrošnikov

Cilja sta zajemanje pokritosti tržišča živil in uporabnost aplikacije za lažjo izbiro. Vodja projekta, prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko omenja, da jih je vodil cilj ustvariti zelo uporabno orodje.

Aplikacija VešKajJeš

Aplikacija v barvah semaforja predstavi prehranski profil izbranega živila, ki narekuje: “Izberi - skeniraj - preveri!”. Zelena barva sporoča, da je živilo zdravo in primerno, rdeča barva pa opozarja na preveliko vsebnost soli, sladkorjev in maščob in poziva k le občasnemu uživanju. V aplikaciji so barvam semaforja dodane še ikone, ki so v pomoč za barvno slepe ljudi. V aplikaciji lahko potrošnik z uporabo dodatnih funkcij izdelke med seboj primerja ter jih doda na seznam priljubljenih živil, kar omogoča tudi primerjavo živil v posamezni kategoriji (na primer žita za zajtrk) po vseh ali le po izbranem hranilu (denimo sladkor). Podatki o hranilni sestavi so ovrednoteni s količino 100 gramov oziroma 100 mililitrov. Aplikacijo si je mogoče naložiti s pomočjo QR kod ali pa prek Play Store oziroma iStore.

Ob tem je pomemben odziv ljudi: “Za dodajanje živil morajo uporabniki s posebno funkcijo aplikacije fotografirati manjkajoče živilo, ki potem potuje v našo podatkovno bazo v nadaljnjo obdelavo. Že takoj so podatki o uporabi aplikacije presegli naša optimistična pričakovanja,” dodaja Pravst. Ob vzpostavitvi sistema si je prvi dan aplikacijo VešKajJeš na mobilni telefon naložilo več kot 20.000 uporabnikov. Avtorji so bili deležni tudi mnogih pohval. Že ob zagonu so potrošniki posredovali več kot 3000 predlogov za dodajanje novih živil, vključno s fotografijami izdelkov. Predloge obdelujejo in jih postopoma dodajajo v podatkovno bazo. Beležijo tudi vse pomanjkljivosti aplikacije in jih bodo postopoma odpravili.

Lažje preverjanje

Projekt je odziv na zakonodajo, ki zahteva obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo. Doslej mnogi potrošniki teh podatkov niso preverjali, saj za to niso usposobljeni, prebiranje drobnega tiska na embalaži zahteva čas ali pa teh oznak niti ne opazijo. Tudi avtorji aplikacije so ugotovili, da potrošniki te podatke pogosteje uporabljajo le, kadar so prikazani preprosto in razumljivo.

Zato je nastal sistem označevanja hranilne vrednosti, ki ključne podatke označuje z barvami semaforja, od zelene do rdeče. Tako večina potrošnikov ve, kaj so dobri in manj dobri izdelki, in laže kupi tistega z ugodnejšo hranilno sestavo.

Temelj je črtna koda

Brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš potrošniku po skeniranju črtne kode na izdelku v treh korakih in v barvah semaforja predstavi prehranski profil izbranega živila, ki narekuje: “Izberi - skeniraj - preveri!”

Aplikacija je povezana z obsežno podatkovno bazo, ki vsebuje informacije o sestavi predpakiranih živil. Potrošnik lahko že v trgovini ali doma s kamero pametnega telefona fotografira črtno kodo živila. Aplikacija mu takoj prikaže ključne informacije o njegovi hranilni sestavi, pojasnjene v barvah prehranskega semaforja. Če živila v bazi še ni, predlaga dopolnitev baze.

V zdravstvenem ministrstvu so prepričani, da bo aplikacija potrošnikom v veliko pomoč. “Pričakujemo, da bodo spremembe izbire živil potrošnikov spodbudile tudi živilsko industrijo in trgovino k izboljševanju sestave živil z manj soli, sladkorja in nasičenih maščob,” meni dr. Marjeta Recek iz ministrstva.

EU še nima enotnega preprostega sistema za potrošniško izbiro živil glede ugodne in manj ugodne sestave. Proti takšnemu označevanju je namreč živilska industrija, države članice pa se še niso poenotile, kakšen naj bi bil takšen sistem. Proizvajalci še vedno lahko tudi manj ugodna živila oglašujejo za izjemno zdrava. Tako je tudi pri nas, čemur pritrjuje obsežna raziskava Inštituta za nutricionistiko. “Zato smo potrošniku dolžni pomagati, da bo ob nakupu laže izbiral bolj zdrave izdelke, kar mu omogoča ta aplikacija,” dodaja Pravst.

Potrošnik se mora v prehrani izogibati izdelkov, ki vsebujejo sladkor, sol, skupne in nasičene maščobe. “Prav količino teh snovi prikazuje v barvah semaforja ta aplikacija, kar je dobro vodilo,” ocenjuje Nika Kremič iz Zveza potrošnikov Slovenije. “Nižje vrednosti so obarvane zeleno, srednje oranžno, visoke pa rdeče. Za živila z rdeče obarvanimi polji velja opozorilo, naj jih ne uživa v večji količini in prepogosto.”

Takšen sistem označevanja so prvi razvili v Veliki Britaniji, kjer se je uveljavil kot del prostovoljnega označevanja živil. Sistem se je razširil tudi drugod in je v pomoč pri primerjavi živil.


Najbolj brano