Vojaki z vseh vetrov bodo tudi na Počku

Od torka poveljstvo sil Slovenske vojske vodi 54-letni brigadir Milan Žurman, ki je nasledil razrešenega Miho Škerbinca. V ponedeljek pa vojska začenja novo serijo vaj, ki jih bodo izvajali tudi na Počku. Medtem se pogajanja med postojnsko občino in obrambnim ministrstvom nadaljujejo.

Na obrambnem ministrstvu priznavajo, da je vadišče Poček preveč 
dragoceno, da bi se mu kar odrekli. Foto: Daniel Cek
Na obrambnem ministrstvu priznavajo, da je vadišče Poček preveč dragoceno, da bi se mu kar odrekli. Foto: Daniel Cek

LJUBLJANA, POSTOJNA > Minister za obrambo Karl Erjavec je Milana Žurmana imenoval za poveljnika sil na predlog načelnice generalštaba Alenke Ermenc. Žurmanov namestnik je postal brigadir Franc Koračin, načelnik štaba pa polkovnik Ivan Mikuž. Kot je znano, je Erjavec na predlog Ermenčeve 5. aprila razrešil dotedanjega poveljnika sil Miho Škerbinca. Razlog naj bi bilo nočno streljanje na vadišču Poček, za kar naj ne bi vedela ne Ermenčeva in ne minister, vendar pa naj Škerbinc sploh ne bi dobil ukaza o prepovedi streljanja.

Je pa Škerbinca na Erjavčev ukaz preverjala tudi vojaška obveščevalna služba (OVS). Zaslišala je 25 vojakov glede informacij, da naj bi Škerbinc razlagal okoliščine, povezane z zdravstvenim stanjem Ermenčeve. Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Erjavcu v zvezi s tem očita zlorabo položaja in nezakonito ravnanje, kar Erjavec zanika. Zgodba s Škerbinčevo razrešitvijo pa še zdaleč ni končana.

Načrte o Počku naj bi predstavili sredi maja

Prav tako ni dokončana zgodba o izvajanju vojaških vaj na Počku. V ponedeljek se namreč začenjajo letošnje sicer napovedane regijske mednarodne vojaške vaje, v katerih se bodo skupaj s pripadniki Slovenske vojske urili pripadniki 25 zavezniških in partnerskih držav. Večino vojaških aktivnosti bodo med 6. majem in 22. junijem izvajali v okolici letališč Cerklje ob Krki, Divača in Rakičan ter na njih, na Počku, v mariborski vojašnici in v okolici ankaranske. Vojaški konvoji se bodo večinoma pomikali po avtocestnem križu od mejnih prehodov z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško do prej naštetih lokacij.

Sicer pa so se pred dnevi glede odprtih vprašanj o Počku v Postojni sestali predstavniki občine in ministrstva za obrambo. Vodja delovne skupine obrambnega ministrstva Boštjan Šefic je pojasnil, da so dopolnitve strokovnih podlag za segment podzemnih voda pripravljene in da so upoštevali vse pripombe. Predvidoma sredi maja pa naj bi dokumente in predlagane rešitve za izdelavo novega državnega prostorskega načrta javno predstavili v Postojni.

Za skupne rešitve

“S postojnsko občino se dogovarjamo o nekaterih ukrepih oziroma pogojih za izvajanje vojaških vaj, s katerimi bi čim manj vplivali na nemoteno življenje ljudi v tem okolju, hkrati pa bo lahko vojska izvajala svoje redne aktivnosti,” je za revijo Slovenska vojska nekaj podrobnosti o pogajanjih pojasnil Šefic. Poudaril je, da želijo z določenimi ukrepi zaščititi okolje in čim prej sprejeti uredbo o zaščiti vodnega vira.

Dodal je, da skušajo z vsemi občinami najti skupne rešitve glede projektov, ki jih bo sofinanciralo ministrstvo, da bi tako nekaj vrnili lokalni skupnosti. Po njegovih besedah ostaja pomemben izziv vprašanje plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je trenutno na ustavnem sodišču.

Se pa na ministrstvu zavedajo, da bi lahko storili več na področju obveščanja lokalnega prebivalstva o vojaških aktivnostih in nameravajo to tudi izpeljati, saj je vadišče v Postojni za vojsko zelo pomembno, je pojasnil Šefic. “Preučujemo sicer še druge možnosti, ki pa jih ni mogoče uresničiti na hitro.”


Najbolj brano