Festivala, kakršnih si gostje očitno želijo

Prejšnji, praznični konec tedna, sta Izola in Šmartno utripala v ritmu tradicionalnih gastronomskih prireditev. V Izoli je bil v petek Festival oranžnih vin, Šmartno pa je v soboto gostilo prireditev Brda in vino.

Prejšnji petek je v Izoli potekal že osmi Festival oranžnih vin, na katerem se je predstavilo 62 vinarjev iz sedmih držav, ob njih pa še približno 20 pridelovalcev in restavracij. Ljubitelji belih maceriranih vin, ki so povsem napolnili prizorišče na Manziolijevem trgu, v tamkajšnji palači in cerkvi sv. Marije Alietske, so bili iz bližnjih držav, pa tudi iz Skandinavije, ZDA in Azije. S svojim obiskom je prireditev počastila ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec, ki je z izolskim županom Danilom Markočičem in namestnikom koprskega škofa Slavkom Rebcem tudi svečano otvorila najbolj mednarodno vinsko prireditev v Sloveniji.

Organizatorji na čelu z domačim vinarjem in gostincem Brunom Zarom so imeli še en nadvse pomemben obisk, saj je bilo v Izoli vodstvo veronskega sejmišča, ki je obenem tudi direkcija enega največjih svetovnih vinskih sejmov Vinitaly. Generalni direktor Giovanni Mantovani, komercialni direktor Flavio Innocenzi in Gianni Bruno, direktor sektorja za sejme prehrane in pijač, so se v Izoli odlično počutili, pohvalili so organizatorje Festivala oranžnih vin in jih povabili k sodelovanju, o katerem se bodo v kratkem pogovarjali v Veroni. Bruno Zaro je nadvse zadovoljen z visokimi obiski. Ocenjuje jih predvsem kot potrditev pravilne usmeritve festivala, ki je v preseganju meja v republiki okusov in v spodbujanju čim bolj sonaravne in trajnostne pridelave ter predelave.

Dan po izolskem festivalu je bil v slikovitem Šmartnem v osrčju Brd še en tradicionalni gastronomski dogodek, Brda in vino. Na trgih in gasah obzidane vasice se je s svojo ponudbo predstavilo 30 gostincev iz vse Slovenije, svoja vina pa je ponujalo 37 briških vinarjev. Kar nekaj obiskovalcev je v Brda prišlo iz Izole, da so imeli pester gastronomski vikend, kot običajno so gostje iz Avstrije prišli tudi organizirano z avtobusom.

Kulinarični ponudniki, ki jih je organizator Sebastjan Mavrič, sicer gostitelj v Hiši Marica v Šmartnem, uspel pritegniti k sodelovanju, so bili iz bližnje okolice, a tudi iz bolj oddaljenih krajev. Z ljubljanskega gradu je prišla ekipa Strelca, z morja ekipe Rizibizija, Stare gostilne in ribogojnice Fonda, Dolenjsko so zastopali Hiša Fink in gostilna Repovž, tudi z Gorenjske so bili, mednarodno dimenzijo pa je dala gostilna Koršič, ki je tik za mejo pri Vipolžah. Gastronomski del je spremljal kulturni in zabavni program, v katerem je nastopilo sedem ansamblov ter dve plesni skupini. Na ogled je bilo nekaj razstav, zavrteli pa so tudi dokumentarni film o življenju z avtizmom. Sestavni del prireditve je bila še tržnica.

Obe prireditvi sta minili v lepem vremenu, na obeh so gostinci in vinarji dobili nove znance, ki se bodo vračali k njim. Obe prireditvi imata mednarodno publiko in obe sta v sozvočju z načelno usmeritvijo slovenskega turizma o ponudbi butičnih petzvezdičnih doživetij. Ker sta bili obe omenjeni prireditvi razprodani, ni nobenega dvoma, da si gostje želijo takšne ponudbe.


Najbolj brano