Kljub podoru je ogled Tolminskih korit varen

V ponedeljek zgodaj zjutraj, ko obiskovalcev v Tolminskih koritih seveda ni bilo, je manjši podor pri kapelici tik nad Tolminko zaprl glavni dostop do naravne znamenitosti, ki vodi mimo hišice, kjer pobirajo vstopnino. Gre za prvi podor, odkar prejšnji LTO Sotočje in zdajšnji zavod Dolina Soče upravlja z naravno zanimivostjo.

Današnje obiskovalce podor ni motil. Glede na hladno vreme jih 
prav veliko ni bilo.    Foto: Neva Blazetič
Današnje obiskovalce podor ni motil. Glede na hladno vreme jih prav veliko ni bilo.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Dokler strmine ne bodo očistili, je dostop možen po cesti prek Hudičevega mosta in po urejeni in označeni poti v korita. Zaradi te neprijetne motnje s 1. majem ne bodo zviševali vstopnine z zdajšnjih 5 na 6 evrov.

“Ogled je varen in ni okrnjen, vse zanimivosti je možno videti,“ pojasnjujejo v zavodu Dolina Soče, ki s Tolminskimi koriti upravlja. Zaprtih je okoli 200 metrov poti s stopnicami. Obiskovalce naprošajo, naj upoštevajo obvestila in naj zaradi svoje varnosti ne rinejo po zaprti poti.

Kot je na današnjem ogledu ugotovil geolog Jože Janež, je kamenje zdrsnilo z okoli 20 metrov višini s stene, ki je visoka okoli 50 metrov. “Višje je stena trdna. Podor je širok od 15 do 20 metrov. Urgentna dela s čiščenjem brežine bi po moji oceni trajala nekaj dni, nato bi ponovno pregledali teren. Če bo dobro kazalo, bi pot lahko odprli. V vsakem primeru bo nujna trajna sanacija z lovilnimi mrežami ali pa kako drugače, odvisno od odločitve številnih vpletenih, med drugim tudi zavoda za varstvo narave.” Po njegovi oceni bi sanacija z mrežami stala okoli 30.000 evrov. Direktor zavoda Dolina Soče Janko Humar pravi, da denar za sanacijo majo iz pobranih vstopnih v preteklosti, saj je v Tolminskih koritih vsako leto več obiskovalcev, lani so jih našteli rekordnih 75.000. Prav zato je nujno zagotoviti čim večjo varnost. Ob tem Humar in Janež poudarjata, da v strmem terenu in v divji naravi sto odstotne varnosti ni in je tudi ne bo, čeprav so že na štirih lokacijah namestili obsežne lovilne mreže.


Najbolj brano