Interes za lesarske poklice se povečuje

Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna je prejšnji teden gostila 25. Lesarijado, državno tekmovanje in srečanje srednjih lesarskih šol Slovenije, ki se ga je udeležilo več kot 350 dijakov iz enajstih šol. Pomerili so se v spretnostih obdelave lesa, ki je “srce slovenskega rokodelstva”, in pokazali, kako vidijo prihodnost lesarske industrije.

 Lesarijada je potekala tudi  v središču mesta, kjer so spretnosti 
mladih lesarjev lahko opazovali tudi mimoidoči.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Lesarijada je potekala tudi v središču mesta, kjer so spretnosti mladih lesarjev lahko opazovali tudi mimoidoči.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Srednja gozdarska in lesarska šola (SGLŠ) je ob tem obeležila tudi četrt stoletja, odkar so lesarski programi del šole, medtem ko je tradicija izobraževanja na področju lesarstva v Postojni še bistveno daljša. SGLŠ trenutno v triletnem programu izobražuje mizarje, izredno pa tudi lesarske tehnike. Po besedah profesorice Zorislave Makoter letos opažajo večji vpis. “Z vsebinami, ki jih vključuje šola, tako primarno predelavo, žago, obnavljanjem starega pohištva do uporabe novih tehnologij za obdelavo s cnc stroji, izrisovanjem in načrtovanjem želimo privabiti čim več dijakov.” Tudi po zaključenem šolanju so, kot opaža, pri delodajalcih iskani, veliko pa jih uspešno nadaljuje samostojno podjetniško pot.

Mladi lesarji so na tekmovanju preizkusili svoje strokovno znanje in spretnosti, med drugim v ročni obdelavi lesa, izdelavi lesarskih vezi in intarzij, pa tudi športnih veščinah. Skupna zmaga je šla v Škofjo Loko, drugo mesto pa gostiteljem. V pestrem spremljevalnem programu pa so med drugim postavili na ogled ročna dela mladih mizarjev, s čimer so želeli opozoriti, da je poklic lesarja cenjen. V avli Inštituta za raziskovanje krasa pa je na ogled tudi razstava stolov nekdanjega podjetja Javor oblikovalca Branka Jurce.


Najbolj brano